3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chlebek na żurek


Wydrukuj:
4

Składniki

3 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 1 jajko
  • 30 g sezamu lub maku, (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 360 g ciepłej wody
  • 300 g mąki pszennej typ 450
  • 150g g mąki żytniej typ.720
  • 150 g mąki orkiszowej
  • 6
    1h 15min
    Czas całkowity 1h 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

    Chlebek na żurek
  1. Do naczynia Closed lid wrzucamy wszystkie składniki (oprócz jajka), wyrabiamy 2min/Dough mode.Następnie wykładamy ciasto na stolnicę i dzielimy na trzy części. Urywamy z każdego kawałka po małej kulce na uchwyt.Formujemy trzy duże kule.Smarujemy roztrzepanym jajkiem i przyklejamy uchwyty.Posypujemy sezamem i odstawiamy na 30min. do wyrośnięcia.

  2. Po tym czasie wkładamy chlebki do zimnego piekarnika i pieczemy 30-40min. w temperaturze 200 stopni.Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu ucinamy górę na wysokości 3/4 i wydrążamy środki.Chlebki są gotowe na żurek.

    Smacznego !

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Gdyby ciasto wyszło zbyt lepkie,oprószamy dłonie i stolnicę mąką, łatwiej będzie nam wyrobić kule.Z przepisu wychdzą 3 mniejsze chlebki, lub dwa większe, wtedy dzielimy ciasto na dwie części.Pmiętajmy, aby zachować odpowiedni odstęp na blaszce,chelbki podczas pieczenia nie mogą się zetknąć.Studzić najlepiej na kratownicy,aby chlebki się nie zapociły. Możemy je zrobić kilka dni wcześniej i po wydrążeniu zamrozić.Przed podaniem włożyć do piekarnika na 10-15 min. Będą bardzo chrupiące.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy