3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chlebek na żurek


Wydrukuj:
4

Składniki

3 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 1 jajko
  • 30 g sezamu lub maku, (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 360 g ciepłej wody
  • 300 g mąki pszennej typ 450
  • 150g g mąki żytniej typ.720
  • 150 g mąki orkiszowej
  • 6
    1h 55min
    Czas całkowity 1h 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Chlebek na żurek
  1. Do naczynia Blokada naczynia miksującego wrzucamy wszystkie składniki (oprócz jajka), wyrabiamy 2min/Ciasto.Następnie wykładamy ciasto na stolnicę i dzielimy na trzy części. Urywamy z każdego kawałka po małej kulce na uchwyt.Formujemy trzy duże kule.Smarujemy roztrzepanym jajkiem i przyklejamy uchwyty.Posypujemy sezamem i odstawiamy na 30min. do wyrośnięcia.

  2. Po tym czasie wkładamy chlebki do zimnego piekarnika i pieczemy 30-40min. w temperaturze 200 stopni.Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu ucinamy górę na wysokości 3/4 i wydrążamy środki.Chlebki są gotowe na żurek.

    Smacznego !

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Gdyby ciasto wyszło zbyt lepkie,oprószamy dłonie i stolnicę mąką, łatwiej będzie nam wyrobić kule.Z przepisu wychdzą 3 mniejsze chlebki, lub dwa większe, wtedy dzielimy ciasto na dwie części.Pmiętajmy, aby zachować odpowiedni odstęp na blaszce,chelbki podczas pieczenia nie mogą się zetknąć.Studzić najlepiej na kratownicy,aby chlebki się nie zapociły. Możemy je zrobić kilka dni wcześniej i po wydrążeniu zamrozić.Przed podaniem włożyć do piekarnika na 10-15 min. Będą bardzo chrupiące.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy