3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb żytni razowy


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżki oleju
  • 40 g drożdży
  • 220 g mąki żytniej
  • 450 g mąki pszennej razowej
  • 450 g wody
  • 1 łyżeczki cukru
  • 6
    1h 45min
    Czas całkowity 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Do thermomixa wlać wodę, dodać drożdże, cukier i podgrzać czas 2min/37stopni/obroty 2

  2. Dodać mąkę pszenną razową, mąkę żytnią, sól i olej. Wyrobić czas 2 min/Blokada naczynia miksującego/Ciasto

  3. Ciasto przełożyć do innego naczynia, pozostawić do wyrośnięcia na ok 40 min, nastepnie przełożyć do natłuszczonej formy  do pieczenia ( ok 37*12* 7 cm) . Piec we wczesniej nagrzanym piekarniku w temp 190 stopni, przez 50 - 60 min. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić chleb  w formie przez 10 min, nastepnie  wyjąć do całkowitego ostygnięcia. 

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Przepis wykorzystałam z mąki firmy Melvit, na której jest umieszczony przepis specjalnie na chlebek zrobiony w thermomix. Ja nie miałam takiej długiej foremki więc zrobiłam w dwóch mniejszych. .


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • mi wogole nie wyrósł. Ciasto było geste że to...

    Zgłoszony przez magda31 na listopada 16, 2018 at 19:14.

    mi wogole nie wyrósł. Ciasto było geste że to miał ciężko wymieszać więcej nie zrobię

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo pyszny,tylko dodałam zamiast 40 g...

    Zgłoszony przez mireczka0407 na października 21, 2017 at 18:53.

    Bardzo pyszny,tylko dodałam zamiast 40 g drożdży 30g, a zamiast mąki pszennej żytniej,mąkę pszenną.

    Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • SMACZNY

    Zgłoszony przez dziunia 1983 na września 19, 2017 at 15:10.

    SMACZNYtmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • chleb pyszny smile polecam smile

    Zgłoszony przez moniq06 na czerwca 6, 2017 at 21:05.

    chleb pyszny Smile polecam Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszlo pysznie Ciasto roslo od razu w foremce do...

    Zgłoszony przez agnies81 na marca 17, 2017 at 11:11.

    Wyszlo pysznie tmrc_emoticons.) Ciasto roslo od razu w foremce do pieczenia.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie wiem co zrobiłam źle, ale wyszedł mi twardy...

    Zgłoszony przez Karlalu108 na listopada 5, 2016 at 09:30.

    Nie wiem co zrobiłam źle, ale wyszedł mi twardy jak kamień.... 😫

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek rewelacja u mnie

    Zgłoszony przez Rozka1980 na kwietnia 1, 2016 at 20:54.

    Chlebek rewelacja u mnie połowa została zjedzona jak jeszcze była ciepła.

     

     

     

     

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • U mnie chleb rośnie od razu w

    Zgłoszony przez mojamama na lutego 14, 2016 at 08:17.

    U mnie chleb rośnie od razu w formach. A że moje keksowki są małe to część ciasta wkładam do formy na duże mufiny i mam też  od razu bułeczki. Chlebek bardzo smaczny i długo świeży 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo fajny chlebek Ja

    Zgłoszony przez Kinga-M na lutego 13, 2016 at 23:12.

    Bardzo fajny chlebek tmrc_emoticons.) Ja posypałam z wierzchu ziarnami siemienia lnianego - pycha tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super chlebek polecam!!!

    Zgłoszony przez jenny12354@wp.pl na lutego 2, 2016 at 20:57.

    Super chlebek polecam!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczny. Po

    Zgłoszony przez b_lank na stycznia 26, 2016 at 16:27.

    Bardzo smaczny. Po przełożeniu do miski ciasto ładnie urosło ale gdy przełożyłam je do formy, oczywiście znów "siadło". W formie po ok. godzinie urosło ledwo, ledwo. Może lepiej po wyrobieniu w thermomixie ciasto od razu przełożyć formy - niech tam wyrasta?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry do zdrowego

    Zgłoszony przez magda411 na listopada 2, 2015 at 18:37.

    Bardzo dobry do zdrowego odżywiania tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam. Piekłam ten chlebek

    Zgłoszony przez Brenda11 na października 25, 2015 at 22:55.

    Witam. Piekłam ten chlebek parę razy i zawsze wychodzi pyszny. Ostatnim razem zamiast mąki pszennej dodałam mąkę orkiszową i też chlebek wyszedł super. Dodaję też ziarna słonecznika i dyni. Pozdrawiam.  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To ja się cieszę, że komuś

    Zgłoszony przez pryska na czerwca 7, 2015 at 20:37.

    To ja się cieszę, że komuś smakuje i pozdrawiam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super cieszę się, że smakuje

    Zgłoszony przez skoanet na czerwca 7, 2015 at 15:18.

    super tmrc_emoticons.) cieszę się, że smakuje

    Aneta

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Upiekłam chlebek dokładnie wg

    Zgłoszony przez Babcia5 na czerwca 5, 2015 at 22:49.

    Upiekłam chlebek dokładnie wg przepisu, tylko dodałam 70g ziarenek (słonecznik + siemie lniane), wierzch posmarowałam roztrzepanym jajkiem i też posypałam ziarenkami. Wyszedł przepyszny i dziś - 3 dni po upieczeniu - jest jak świeży i nie kruszy się. Na pewno jeszcze upiekę nie raz ten chlebek z różnymi ziarenkami. Polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam super przepis od marca

    Zgłoszony przez DorotaM62 na maja 26, 2015 at 10:37.

    Witam super przepis od marca mam w końcu mój robocik i wypróbowałam kilka przepisów na chlebki - jak dotąd ten odpowiada mojej rodznce najbardziej  tmrc_emoticons.) oczywiście dodałam go do moich ulubionych dzięki i pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Na mące żytniej razowej firmy

    Zgłoszony przez skoanet na maja 2, 2015 at 15:23.

    Na mące żytniej razowej firmy Melvit (typ 2000) jest przepis na chleb żytni razowy:

    Do thermomixa wlać 250 g maślanki i 150 g wody, dodać 40 g świeżych drożdży i łyżeczkę cukru, podgrzać 1 min/37, obr.2.

    Dodać 500 g mąki razowej żytniej, 1,5 łyżeczki soli, łyżkę oleju, wyrobić przy pomocy kopystki 2min/Blokada naczynia miksującego/Ciasto.

    Ciasto przelożyć do innego naczynia, pozostawić do wyrośnięcia na około 40 minut.

    Następnie przełożyć do natłuszczonej formy (24x12x7 cm). Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 200 C przez 50-60 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić chleb w formie na około 10 minut.

    SMACZNEGO!

    Aneta

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Szkoda, że w większości

    Zgłoszony przez moniamsz na kwietnia 21, 2015 at 15:23.

    Szkoda, że w większości przepisów, jak szukam chleba żytniego po nazwie, okazuje się, że ponad połowa jest z pszenicą ;( Nie nazywajmy chleba żytnim razowym, gdy mąki pszennej jest 450 g. Taka mała prośba tmrc_emoticons.;-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dzisiaj zrobiłam z tego

    Zgłoszony przez Gabriela Hajduga na kwietnia 5, 2015 at 00:29.

    dzisiaj zrobiłam z tego przepisu , wyszedł rewelacyjny! dodałam siemię lniane i słonecznik! tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piekłem także, wychodzi bez

    Zgłoszony przez miros na marca 22, 2015 at 22:01.

    Piekłem także, wychodzi bez problemu i dobrze smakuje.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To super, z dodatkami do

    Zgłoszony przez pryska na lutego 24, 2015 at 19:29.

    To super, z dodatkami do chlebka można eksperymentować w zależności kto co lubi   tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam piekłam ten chelebk już

    Zgłoszony przez freklus na lutego 23, 2015 at 21:28.

    Witam piekłam ten chelebk już wiele razy, tylko z 3/4 porcji, bo mam keksówke 30 cm, jest pyszny... prosty w wykonaniu, ładnie rośnie, dodaje do środka pestki dyni i słonecznika lub przyprawe do chlebka po staropolsku z czarnuszką ... polecam!

    p.s po wyrośniesciu w misce, przekłądam go na jakies 15 minut d foremki, aby jeszcze raz podrósł i dopiero wtedy do piekarnika, a ha i uzywałam równiez mąki  pszennej typ 1850 i żytnej typ 720 nie tylko firmy Melvit i też wychodzi tmrc_emoticons.-)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tak obie mąki są Melvit czyli

    Zgłoszony przez pryska na lutego 2, 2015 at 06:25.

    Tak obie mąki są Melvit czyli mąka pszenna razowa typ 1850 pełnoziarnista i mąka żytnia typ 720. Ale myślę że spokojnie obie mąki mogą być z innej firmy. Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam, Czy obie mąki były

    Zgłoszony przez Asiak1 na lutego 1, 2015 at 21:11.

    Witam,

    Czy obie mąki były Melvit? Jakiego typu (np 720, 550, 2000)?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Też tak myślę Drożdże

    Zgłoszony przez SAM na stycznia 29, 2015 at 13:23.

    Też tak myślę tmrc_emoticons.) Drożdże zdecydowanie mniejsza ilość tmrc_emoticons.)25g powinno w zupełności wystarczyć, a smak chlebka zdecydowanie się poprawi.Można też zredukować ilość mąki a dodać ziarna dyni, słonecznik lub żurawinę.

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków


    http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Może i tak, ja dałam tyle ze

    Zgłoszony przez pryska na stycznia 28, 2015 at 20:32.

    Może i tak, ja dałam tyle ze względu że tam jest mąka razowa i żytnia, trochę są cięższe jednak od pszennej, a chlebek musi też trochę urosnąć.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Myślę że spokojnie można

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na stycznia 28, 2015 at 19:46.

    Myślę że spokojnie można zmniejszyć drożdże do 25g Big Smile

     

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze