Składniki
0 porcja/porcje/porcji
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżki oleju
- 40 g drożdży
- 220 g mąki żytniej
- 450 g mąki pszennej razowej
- 450 g wody
- 1 łyżeczki cukru
-
6
1h 45min
Czas całkowity 45minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Do thermomixa wlać wodę, dodać drożdże, cukier i podgrzać czas 2min/37stopni/obroty 2
Dodać mąkę pszenną razową, mąkę żytnią, sól i olej. Wyrobić czas 2 min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto"
Ciasto przełożyć do innego naczynia, pozostawić do wyrośnięcia na ok 40 min, nastepnie przełożyć do natłuszczonej formy do pieczenia ( ok 37*12* 7 cm) . Piec we wczesniej nagrzanym piekarniku w temp 190 stopni, przez 50 - 60 min. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić chleb w formie przez 10 min, nastepnie wyjąć do całkowitego ostygnięcia.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Przepis wykorzystałam z mąki firmy Melvit, na której jest umieszczony przepis specjalnie na chlebek zrobiony w thermomix. Ja nie miałam takiej długiej foremki więc zrobiłam w dwóch mniejszych. .
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzmi wogole nie wyrósł. Ciasto było geste że to...
mi wogole nie wyrósł. Ciasto było geste że to miał ciężko wymieszać więcej nie zrobię
Bardzo pyszny,tylko dodałam zamiast 40 g...
Pozdrawiam
SMACZNY
SMACZNY
chleb pyszny smile polecam smile
chleb pyszny polecam
Wyszlo pysznie Ciasto roslo od razu w foremce do...
Wyszlo pysznie Ciasto roslo od razu w foremce do pieczenia.
Nie wiem co zrobiłam źle, ale wyszedł mi twardy...
Nie wiem co zrobiłam źle, ale wyszedł mi twardy jak kamień.... 😫
Chlebek rewelacja u mnie
Chlebek rewelacja u mnie połowa została zjedzona jak jeszcze była ciepła.
U mnie chleb rośnie od razu w
U mnie chleb rośnie od razu w formach. A że moje keksowki są małe to część ciasta wkładam do formy na duże mufiny i mam też od razu bułeczki. Chlebek bardzo smaczny i długo świeży
Bardzo fajny chlebek Ja
Bardzo fajny chlebek Ja posypałam z wierzchu ziarnami siemienia lnianego - pycha
Super chlebek polecam!!!
Super chlebek polecam!!!
Bardzo smaczny. Po
Bardzo smaczny. Po przełożeniu do miski ciasto ładnie urosło ale gdy przełożyłam je do formy, oczywiście znów "siadło". W formie po ok. godzinie urosło ledwo, ledwo. Może lepiej po wyrobieniu w thermomixie ciasto od razu przełożyć formy - niech tam wyrasta?
Bardzo dobry do zdrowego
Bardzo dobry do zdrowego odżywiania
Witam. Piekłam ten chlebek
Witam. Piekłam ten chlebek parę razy i zawsze wychodzi pyszny. Ostatnim razem zamiast mąki pszennej dodałam mąkę orkiszową i też chlebek wyszedł super. Dodaję też ziarna słonecznika i dyni. Pozdrawiam.
To ja się cieszę, że komuś
To ja się cieszę, że komuś smakuje i pozdrawiam.
super cieszę się, że smakuje
super cieszę się, że smakuje
Aneta
Upiekłam chlebek dokładnie wg
Upiekłam chlebek dokładnie wg przepisu, tylko dodałam 70g ziarenek (słonecznik + siemie lniane), wierzch posmarowałam roztrzepanym jajkiem i też posypałam ziarenkami. Wyszedł przepyszny i dziś - 3 dni po upieczeniu - jest jak świeży i nie kruszy się. Na pewno jeszcze upiekę nie raz ten chlebek z różnymi ziarenkami. Polecam!
Witam super przepis od marca
Witam super przepis od marca mam w końcu mój robocik i wypróbowałam kilka przepisów na chlebki - jak dotąd ten odpowiada mojej rodznce najbardziej oczywiście dodałam go do moich ulubionych dzięki i pozdrawiam
Na mące żytniej razowej firmy
Na mące żytniej razowej firmy Melvit (typ 2000) jest przepis na chleb żytni razowy:
Do thermomixa wlać 250 g maślanki i 150 g wody, dodać 40 g świeżych drożdży i łyżeczkę cukru, podgrzać 1 min/37, obr.2.
Dodać 500 g mąki razowej żytniej, 1,5 łyżeczki soli, łyżkę oleju, wyrobić przy pomocy kopystki 2min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" .
Ciasto przelożyć do innego naczynia, pozostawić do wyrośnięcia na około 40 minut.
Następnie przełożyć do natłuszczonej formy (24x12x7 cm). Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 200 C przez 50-60 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić chleb w formie na około 10 minut.
SMACZNEGO!
Aneta
Szkoda, że w większości
Szkoda, że w większości przepisów, jak szukam chleba żytniego po nazwie, okazuje się, że ponad połowa jest z pszenicą ;( Nie nazywajmy chleba żytnim razowym, gdy mąki pszennej jest 450 g. Taka mała prośba
dzisiaj zrobiłam z tego
dzisiaj zrobiłam z tego przepisu , wyszedł rewelacyjny! dodałam siemię lniane i słonecznik!
Piekłem także, wychodzi bez
Piekłem także, wychodzi bez problemu i dobrze smakuje.
To super, z dodatkami do
To super, z dodatkami do chlebka można eksperymentować w zależności kto co lubi
Witam piekłam ten chelebk już
Witam piekłam ten chelebk już wiele razy, tylko z 3/4 porcji, bo mam keksówke 30 cm, jest pyszny... prosty w wykonaniu, ładnie rośnie, dodaje do środka pestki dyni i słonecznika lub przyprawe do chlebka po staropolsku z czarnuszką ... polecam!
p.s po wyrośniesciu w misce, przekłądam go na jakies 15 minut d foremki, aby jeszcze raz podrósł i dopiero wtedy do piekarnika, a ha i uzywałam równiez mąki pszennej typ 1850 i żytnej typ 720 nie tylko firmy Melvit i też wychodzi
Tak obie mąki są Melvit czyli
Tak obie mąki są Melvit czyli mąka pszenna razowa typ 1850 pełnoziarnista i mąka żytnia typ 720. Ale myślę że spokojnie obie mąki mogą być z innej firmy. Pozdrawiam
Witam, Czy obie mąki były
Witam,
Czy obie mąki były Melvit? Jakiego typu (np 720, 550, 2000)?
Też tak myślę Drożdże
Też tak myślę Drożdże zdecydowanie mniejsza ilość 25g powinno w zupełności wystarczyć, a smak chlebka zdecydowanie się poprawi.Można też zredukować ilość mąki a dodać ziarna dyni, słonecznik lub żurawinę.
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Może i tak, ja dałam tyle ze
Może i tak, ja dałam tyle ze względu że tam jest mąka razowa i żytnia, trochę są cięższe jednak od pszennej, a chlebek musi też trochę urosnąć.
Myślę że spokojnie można
Myślę że spokojnie można zmniejszyć drożdże do 25g
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.