Tu jesteś:
4
Składniki
20 kawałek/kawałki/kawałków
Ciasto
- 600 g mąki pszennej
- 300 g wody, letniej
- 40 g świeżych drożdży
- pół łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 50 g oleju
Masło Ziołowe
- 1 ząbek czosnku
- 60 - 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 10 g Natki pietruszki, tylko liście
- 10 g bazylii, świeżej, tylko liście
- 120 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa porcja do natłuszczenia tortownicy
- 1 łyżeczka soli
-
6
1h 40min
Czas całkowity 1h 10minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać wodę, drożdże, sól, cukier i olej, wyrobić 2 min/"Ciasto" .
- Ciasto rozwałkować na prostokąt (30 x 40 cm).
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek, cebulę, natkę pietruszki i bazylię, rozdrobnić 8 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło i sól, wymieszać 25 s/obr. 6.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Tortownicę o średnicy 26 cm. natłuścić, odstawić.
- Ciasto posmarować masłem ziołowym i pokroić w pasy o szerokości ok. 5 cm. Pasy złożyć jak harmonijkę i kolejno przekładać do natłuszczonej tortownicy. Odstawić na 5 min.
- Tortownicę ustawić na blasze do pieczenia (z tortownicy może wyciekać tłuszcz). Piec 25 - 30 min. (200°C)
- Podawać po ostudzeniu.
Ciasto
Masło Ziołowe
Przygotowanie Chleba
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Chleb można kroić lub odrywać po kawałku.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzChleb z ziołami wspaniały moje córki były...
Chleb z ziołami wspaniały moje córki były zachwycone
Przepis znany już od dawna.
Przepis znany już od dawna.