Składniki
Skladniki: 450 g wody 50 g jogurtu 1 kostke drozdzy (40g) 350 g maki orkiszowej 630 100 g orkiszowej pelnoziarnistej 100 g pszennej pelnoziarnistej) 100 g maki zytniej 1150 2 lyzeczki soli 1 lyzke Balsamico 2 lyzki siemienia lnianego 2 lyzki slonecznik
-
6
2h 17min
Czas całkowity 1h 37minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
[size= medium]Do "Blokada naczynia miksującego" Termomix wlewamy wode, jogurt i drozdze, ustawiamy na 3 min./37°C/3 "Obroty wsteczne" . po tym czasie dodajemy wszystkie rodzaje mak, sol i balsamico, ustawiamy na 3 min./"Ciasto" . Wyrobione ciasto chlebowe pozostawiamy na 20 minut. Po tym czasie ustawic na 1 min./"Ciasto" i dodawac ziarna, wylozyc ciasto chlebowe do formy wylozonej papierem i pozostawic do wyrosniecia na ok. 20-30 minut. Chleb popryskac woda i posypac slonecznikiem. Piekarnik nagrzac do 220°C (gora-dol), wlozyc wyrosniety chleb i piec przez 15 minut, po tym czasie zmniejszyc temperature do 190°C i piec kolejne 25 minut. Po upieczeniu wyjac chleb z formy, usunac papier i odstawic na kratke, najlepiej na cala noc.[/size]
[size= medium]Bardzo pyszny chleb z ziarnami. Polecam.[/size]
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz