Składniki
35 porcja/porcje/porcji
Dodatki
- 2 ząbki czosnku, (podpieczone na patelni z cebulką)
- sezam
- 160 gramów cebuli, (podpieczonej na złoto na patelni)
- 4 łyżki masła klarowanego
chleb
- 1 łyżeczki soli
- 50 gramów nasion np. słoniecznik, siemie lniane, pestki dyni
- 40 gramów otrębów
- 500 gramów mąki pszennej
- 500 gramów wody
- 1 łyżeczki cukru
- 40 gramów świeżych drożdży
-
6
2h 15min
Czas całkowity 1h 35minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Przygotowanie
-
Podsmażam cebulę na maśle klarowanym na złoty kolor pod koniec dodaje drobno pokrojony czosnek. Lekko wystudzone dodaje do ciasta. ( patrz punkty wyżej)
-
Do
włożyć drożdże, cukier i wodę podgrzać 20min30s/37 st. C/ obr.1
-
Dodać mąkę, cebulę ( patrz niżej), otręby, nasiona i sól. Wyrobić 3min/
-
Ciasto przełożyć do innego naczynia przykryć ściereczką i zostawić na 30 min w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, po tym czasie ciasto przełożyć do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem, ciasto zwierzchu zwilżyć wodą i posypać sezamem i odstawić do wyrośnięcia na 15 min. W tym czasi nastawić piekarnik do 200 st. C
-
Chleb piec ok. 40 min w 200 st. C. Ja przeważnie wyciągam chkeb po ok 33-35 minutach wyciągam z blachy i podpiekam boki te 5-7 min.
Cebula
Porady
Polecam
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWszystko wyszło Ok. Ciasto
Wszystko wyszło Ok. Ciasto jest dość rzadkie przed upieczeniem
„Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz!
witam jaka powinna być
witam jaka powinna być konsystencja ciasta? mi wyszło rzadkie klejące.
160 g to waga surowej cebuli
160 g to waga surowej cebuli
„Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz!
czy 160g to waga surowej
czy 160g to waga surowej cebuli?
bardzo lubie podsmazona cebule i nie chcialabym przesadzic bo znajac siebie zrobilabym cebularza