3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb z otrębami i smażoną cebulką


Wydrukuj:
4

Składniki

35 porcja/porcje/porcji

Dodatki

  • 2 ząbki czosnku, (podpieczone na patelni z cebulką)
  • sezam
  • 160 gramów cebuli, (podpieczonej na złoto na patelni)
  • 4 łyżki masła klarowanego

chleb

  • 1 łyżeczki soli
  • 50 gramów nasion np. słoniecznik, siemie lniane, pestki dyni
  • 40 gramów otrębów
  • 500 gramów mąki pszennej
  • 500 gramów wody
  • 1 łyżeczki cukru
  • 40 gramów świeżych drożdży
  • 6
    2h 15min
    Czas całkowity 1h 35min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Cebula
  1. Podsmażam cebulę na maśle klarowanym na złoty kolor pod koniec dodaje drobno pokrojony czosnek. Lekko wystudzone dodaje do ciasta. ( patrz punkty wyżej)

  2. Do Closed lid włożyć drożdże, cukier i wodę podgrzać 20min30s/37 st. C/ obr.1

  3. Dodać mąkę, cebulę ( patrz niżej), otręby, nasiona i sól. Wyrobić 3min/Dough mode

  4. Ciasto przełożyć do innego naczynia przykryć ściereczką i zostawić na 30 min w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, po tym czasie ciasto przełożyć do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem, ciasto zwierzchu zwilżyć wodą i posypać sezamem i odstawić do wyrośnięcia na 15 min. W tym czasi nastawić piekarnik do 200 st. C

  5. Chleb piec ok. 40 min w 200 st. C. Ja przeważnie wyciągam chkeb po ok 33-35 minutach wyciągam z blachy i podpiekam boki te 5-7 min.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Polecam tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Wszystko wyszło Ok. Ciasto

    Zgłoszony przez ania3330607 na września 19, 2015 at 23:51.

    Wszystko wyszło Ok. Ciasto jest dość rzadkie przed upieczeniem tmrc_emoticons.-)

    „Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz! 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • witam jaka powinna być

    Zgłoszony przez jromanow na września 13, 2015 at 11:52.

    witam jaka powinna być konsystencja ciasta? mi wyszło rzadkie klejące. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • 160 g to waga surowej cebuli

    Zgłoszony przez ania3330607 na września 7, 2015 at 23:17.

    160 g to waga surowej cebuli tmrc_emoticons.;)

    „Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz! 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • czy 160g to waga surowej

    Zgłoszony przez niciunka na września 7, 2015 at 10:13.

    czy 160g to waga surowej cebuli?

    bardzo lubie podsmazona cebule i nie chcialabym przesadzic bo znajac siebie zrobilabym cebularza tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze