3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb z orkiszu i kaszy gryczanej


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

30 porcja/porcje/porcji

do posypania

  • otręby
  • płatki owsiane lub sezam, na wierzch

chleb

  • 30 g świeżych drożdży
  • 350 g ciepłej wody
  • 40 g miodu naturalnego
  • 40 g octu winnego, w moim przypadku jabłkowy
  • 90 g Ziaren siemienia lnianego
  • 90 g ziaren łuskanego słonecznika, w moim przypadku gotowane ziarno orkiszu
  • 1 łyżeczki soli
  • 150 g kaszy gryczanej, prażonej, lub mąki gryczanej
  • 350 g ziarna orkiszu, lub zmielonej mąki
  • 6
    2h 38min
    Czas całkowity 2h 38min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
5

Przygotowanie

  1. Mielimy ziarno orkiszu 1min/10,wysypujemy do miseczki ,mielimy   kaszę gryczaną1min/10  ją również przesypujemy .Przypominam przy mieleniu pod miarkę wkładamy złożony papierowy ręcznik

    DoClosed lidwkładamy drożdże miód i wodę i mieszamy 5-10sek/obroty3

    Dodajemy zmielone kaszę i orkisz, sól ocet i dodatki i wyrabiamy 5 min/Dough mode

    Zostawiamy w dzbanku do wyrośnięcia tzn.jak wyjrzy przez otwór

    Następnie wyrabiamy jeszcze raz 3min/Dough mode i wkładamy do foremki wysypanej otrębami (jeżeli mamy nieprzywieralną powłokę lub silikonową ) wszystkie inne najpierw lekko posmarować tłuszczem i dopiero posypać.

    Po wierzchu jak wyrównamy powierzchnię (najlepiej dłonią zmoczoną zimną wodą) sypiemy płatki owsiane lub sezam

    Piekarnik nagrzać do 220*C

    Przed wstawieniem do piekarnika spryskaj  wodą piekarnik

    Pieczemy góra -dół przez 40-45min w zależności od piekarnika.

    Trzymaj w foremce co najmniej 10-15min i dopiero wyjmnij .Studź na kratce

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Ja dodałam ugotowane ziarno orkiszu które gotowałm w termisiu ale to nie jest konieczność.Słonecznik też może być

Inspiracją był przepis z www.thermomix.pl

Jednak pozwoliłam go sobie zmodyfikować


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Chleb bardzo dobry! Robiłam zgodnie z przepisem i...

    Zgłoszony przez igamartyna na października 19, 2016 at 08:53.

    Chleb bardzo dobry! Robiłam zgodnie z przepisem i wszysko wyszło ok.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry chlebek, wyszedł

    Zgłoszony przez DoRoTa.Kul na września 1, 2016 at 23:50.

    Bardzo dobry chlebek, wyszedł chrupiący z zewnatrz, w środku miękki. Na pewno jeszcze go zrobię tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jeżeli masz TM31 to musi

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na marca 2, 2016 at 07:37.

    Jeżeli masz TM31 to musi wyjść przez otwór w pokrywie trwa to około 1-2 godz jeżeli TM5 to musi powiększyć dwukrotnie objętość

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ile czasu wyrasta ciasto? 

    Zgłoszony przez majam123 na marca 1, 2016 at 22:21.

    Ile czasu wyrasta ciasto? 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pierwszy raz pryskasz

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na listopada 7, 2015 at 13:08.

    Pierwszy raz pryskasz piekarnik i wstawiasz formkę z chlebem a potem możesz ale nie musisz w trakcie pieczenia .Dobrze że zapytałaś już poprawiam w przepisie ,żeby nie było wątpliwości

     

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam pytanie - moze głupie,

    Zgłoszony przez fordka na listopada 6, 2015 at 21:53.

    Mam pytanie - moze głupie, ale szczegóły zazwyczaj decydują o powodzeniu tmrc_emoticons.;) 

    Chodzi o spryskiwanie - spryskujemy chleb czy piekarnik?  

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pieczywo orkiszowe jest

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na lipca 1, 2014 at 07:24.

    Pieczywo orkiszowe jest zawsze cięższe niż pszenne tmrc_emoticons.;)

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam pytanie ,pieklam go i

    Zgłoszony przez Idii na lipca 1, 2014 at 07:15.

    Mam pytanie ,pieklam go i jest  przepysny tylko nieco cięzki taki kluchowaty ,czy taki powinien byc ??

    Pozdrawiam  wszystkich Katarzyna

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę sie że smakował

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na czerwca 29, 2014 at 13:15.

    Cieszę sie że smakował tmrc_emoticons.;)

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • chlebek upieczony jest

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na czerwca 29, 2014 at 13:04.

    chlebek upieczony jest przepyszny . Polecam Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jestem pewna ,że się w nim

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na czerwca 24, 2014 at 15:59.

    Jestem pewna ,że się w nim rozsmakujesz tmrc_emoticons.;)

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dodaje do moich przepisów i

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na czerwca 24, 2014 at 14:15.

    Dodaje do moich przepisów i będę piekła w sobotę tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie spadziewałam się, że z

    Zgłoszony przez akafi na maja 31, 2014 at 21:23.

    Nie spadziewałam się, że z takich składników wyjdzie tak przepyszny chleb. A jest naprawdę rewelacyjny.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się ,że smakował u

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na maja 31, 2014 at 18:32.

    Cieszę się ,że smakował u mnie też terazczęsto gości .Jeżeli to nie problem oceń  mnie gwiazdkami

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze