Składniki
30 porcja/porcje/porcji
do posypania
- otręby
- płatki owsiane lub sezam, na wierzch
chleb
- 30 g świeżych drożdży
- 350 g ciepłej wody
- 40 g miodu naturalnego
- 40 g octu winnego, w moim przypadku jabłkowy
- 90 g Ziaren siemienia lnianego
- 90 g ziaren łuskanego słonecznika, w moim przypadku gotowane ziarno orkiszu
- 1 łyżeczki soli
- 150 g kaszy gryczanej, prażonej, lub mąki gryczanej
- 350 g ziarna orkiszu, lub zmielonej mąki
Przygotowanie
Mielimy ziarno orkiszu 1min/10,wysypujemy do miseczki ,mielimy kaszę gryczaną1min/10 ją również przesypujemy .Przypominam przy mieleniu pod miarkę wkładamy złożony papierowy ręcznik
Do
"Blokada naczynia miksującego" wkładamy drożdże miód i wodę i mieszamy 5-10sek/obroty3
Dodajemy zmielone kaszę i orkisz, sól ocet i dodatki i wyrabiamy 5 min/
"Ciasto"
Zostawiamy w dzbanku do wyrośnięcia tzn.jak wyjrzy przez otwór
Następnie wyrabiamy jeszcze raz 3min/
"Ciasto" i wkładamy do foremki wysypanej otrębami (jeżeli mamy nieprzywieralną powłokę lub silikonową ) wszystkie inne najpierw lekko posmarować tłuszczem i dopiero posypać.
Po wierzchu jak wyrównamy powierzchnię (najlepiej dłonią zmoczoną zimną wodą) sypiemy płatki owsiane lub sezam
Piekarnik nagrzać do 220*C
Przed wstawieniem do piekarnika spryskaj wodą piekarnik
Pieczemy góra -dół przez 40-45min w zależności od piekarnika.
Trzymaj w foremce co najmniej 10-15min i dopiero wyjmnij .Studź na kratce
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Ja dodałam ugotowane ziarno orkiszu które gotowałm w termisiu ale to nie jest konieczność.Słonecznik też może być
Inspiracją był przepis z www.thermomix.pl
Jednak pozwoliłam go sobie zmodyfikować
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzChleb bardzo dobry! Robiłam zgodnie z przepisem i...
Chleb bardzo dobry! Robiłam zgodnie z przepisem i wszysko wyszło ok.
Bardzo dobry chlebek, wyszedł
Bardzo dobry chlebek, wyszedł chrupiący z zewnatrz, w środku miękki. Na pewno jeszcze go zrobię
Jeżeli masz TM31 to musi
Jeżeli masz TM31 to musi wyjść przez otwór w pokrywie trwa to około 1-2 godz jeżeli TM5 to musi powiększyć dwukrotnie objętość
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Ile czasu wyrasta ciasto?
Ile czasu wyrasta ciasto?
Pierwszy raz pryskasz
Pierwszy raz pryskasz piekarnik i wstawiasz formkę z chlebem a potem możesz ale nie musisz w trakcie pieczenia .Dobrze że zapytałaś już poprawiam w przepisie ,żeby nie było wątpliwości
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Mam pytanie - moze głupie,
Mam pytanie - moze głupie, ale szczegóły zazwyczaj decydują o powodzeniu
Chodzi o spryskiwanie - spryskujemy chleb czy piekarnik?
Pieczywo orkiszowe jest
Pieczywo orkiszowe jest zawsze cięższe niż pszenne
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Mam pytanie ,pieklam go i
Mam pytanie ,pieklam go i jest przepysny tylko nieco cięzki taki kluchowaty ,czy taki powinien byc ??
Pozdrawiam wszystkich Katarzyna
Cieszę sie że smakował
Cieszę sie że smakował
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
chlebek upieczony jest
chlebek upieczony jest przepyszny . Polecam
Jestem pewna ,że się w nim
Jestem pewna ,że się w nim rozsmakujesz
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Dodaje do moich przepisów i
Dodaje do moich przepisów i będę piekła w sobotę
Nie spadziewałam się, że z
Nie spadziewałam się, że z takich składników wyjdzie tak przepyszny chleb. A jest naprawdę rewelacyjny.
Cieszę się ,że smakował u
Cieszę się ,że smakował u mnie też terazczęsto gości .Jeżeli to nie problem oceń mnie gwiazdkami
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.