Tu jesteś:
4
Składniki
20 kawałek/kawałki/kawałków
Chleb pszenny
- 400 g woda
- 7 g suchych drożdży
- 500 g mąka pszenna chlebowa
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
-
6
2h 20min
Czas całkowity 1h 20minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
5
Przygotowanie
- 1) Do
wlać wodę dodać drożdże
2) Włączyć na 1min/37st/obr 3
3) Dodać mąkę, cukier, sól
4) Wyrobić 3,5 min/
5) Przełożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką, pozostawic 1 godz do wyrośnięcia
6) Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia
7) Piekarnik nagrzać do 200stPrzemieszać ciasto i przełożyć do foremki. Pozostawić pod przykryciem 15 min
9) Piec 1 godz w temperaturze 200st
Smacznego
10
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPyszny, u mnie 1/3 maki orkiszowej, a reszta to...
Pyszny, u mnie 1/3 maki orkiszowej, a reszta to tortowa i 1,5 łyżeczki soli
Zaryzykowalam zrobiłam pierwsza. Super przepis...
Zaryzykowalam zrobiłam pierwsza. Super przepis tylko 3 łyżeczki soli to zdecydowanie za dużo. Ciasto bardzo rzadkie, ale po upieczeniu chleb wilgotny w srodku i pięknie wyrośnięty. Szczerze polecam!!!