3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb na zakwasie


Wydrukuj:
4

Składniki

  • 250 ml zaczynu
  • 10 dag drożdży
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • Zaczyn:
  • 50 g Zakwasu, żytniego
  • 150 g mąki pszennej, (typ: 480)
  • 100 ml. wody
  • Zaczyn należy przygotować min. 24 godziny wcześniej.
  • 6
    30min
    Czas całkowity 5min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniku wkładamy do naczynia i wyrabiamy 2 minuty pozycja interwał.
    Po tym czasie wyjmujemt ciasto na stolnicę formujemy i przekładamy do wiklinowego koszyczka wyłożonego ściereczką i wysypanego mąką (ciasto układamy spodem naszego chlebka do góry) a następnie przykrywamy od góry koszyk folią ściskając boki gumką i odstawiamy na 2 godziny do rośnięcia.
    Po tym czasie wykładamy nasz chlebek na blachę z papierem do pieczenia, zawijamy pod spód boki chlebka i nacinamy od góry ostrym narzędziem.
    Chleb wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i pieczemy około 25 minut.
    Chlebek naprawdę jest bardzo smaczny i przypomina swoim smakiem prawdziwy wiejski chleb.

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez NatDro na października 30, 2014 at 17:53.

    tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis niestety

    Zgłoszony przez skipo na grudnia 26, 2013 at 10:43.

    Przepis niestety niekompletny. Nie ma podanej ilości mąki

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ;)Sorry ale nie widzę ile i

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na września 28, 2012 at 14:18.

    tmrc_emoticons.;)Sorry ale nie widzę ile i jakiej mąki mam dołożyć

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze