Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 09/02/11
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • Składniki
  • Zakwas: ( dwie porcje)
  • 1 ½ szklanki maki żytniej
  • 1 ½ szklanki ciepłej wody
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • Wymieszać wszystko 30 sekund Obr. 2-3 przelać do glinianego naczynia, odstawić na 24 godziny w ciepłym miejscu
  • Składniki na chleb
  • 250 ml zaczynu
  • 10 dag drożdży
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • Przygotowanie
  • Wszystkie składniku wkładamy do naczynia i wyrabiamy 2 minuty pozycja interwał. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na stolnicę formujemy i przekładamy do wiklinowego koszyczka wyłożonego ściereczką i wysypanego mąką i odstawiamy na 2 godziny do rośnięcia. Po tym czasie wykładamy nasz chlebek na blachę z papierem do pieczenia, zawijamy pod spód boki chlebka i nacinamy od góry ostrym narzędziem. Chleb wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i pieczemy około 30 minut. Smacznego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. bardzo proste

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb na zakwasie przepis zmodyfikowany duzo lepszy od poprzednich.

Wydrukuj:

Komentarze

  • czerwca 22, 2013 at 19:41

    oczywiście   500  g   mąki  pszennej    sorry.

     

  • czerwca 7, 2012 at 13:51

    juz sie napalilam na ten chlebek, a tu bez maki nie da rady. Czemu  renawol nie dopiszesz nam ile dodac maki???

  • lutego 10, 2011 at 13:35

    faktycznie nie widzę tu mąki ( tylko do zakwasu ). ja już 3 razy upiekłam prawdziwy chleb na żytnim zakwasie. poszukałam w internecie jak się robi zakwas a robi się go 5-6 dni. gdy już jest gotowy piekę chleb pszenno-żytni. część zakwasu zostawiam na następny raz. im zakwas starszy tym lepszy. w moim chlebie jest  430 g mąki. nie dodaję drożdży! gdy już ciasto wyrobię zostawiam w naczyniu TM na 30 min, potem wykładam już do formy i pozostawiam do wyrośnięcia na 3-4 godziny w cieplym miejscu ( ja wstawiam to piekarnika na 30°C bo w domu mam chlodno ). chleb jest bardzo smaczny, wymaga trochę pracy i cierpliwości ale się opłaca go upiec. nie podaję dokładnego przepisu bo nie jest mój tylko ściągnięty z internetu. pozdrawiam wszystkich piekących pieczywo

    pusia

  • lutego 9, 2011 at 22:26

    Mam pytanie - czy nie daje się już więcej mąki?

  • lutego 9, 2011 at 19:22

    pytanie co zrobić i czy się uda 20 godzin dziś to kwestia umowna zwykle potwierdzana SMS lub telefonem jak zachowa się zakwas np. 30 godz lub czy po 16 wyda chlebek pozdrawiam jarek

  • lutego 9, 2011 at 19:20

    pytanie co zrobić i czy się uda 20 godzin dziś to kwestia umowna zwykle potwierdzana SMS lub telefonem jak zachowa się zakwas np. 30 godz lub czy po 16 wyda chlebek pozdrawiam jarek

Are you sure to delete this comment ?