Tu jesteś:
4
Składniki
12 kawałek/kawałki/kawałków
chleb gryczano-pszenny
- 50 g kaszy gryczanej, prażonej
- 100 g wrzącej wody
- 10 g drożdży świeżych
- 1 szczypty cukru
- 250 g mąki pszennej
- 15 g oleju
- 3/4 łyżeczki soli
- 100 g kefiru
- 50 g wody mineralnej, gazowanej
-
6
1h 10min
Czas całkowity 25minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- do czystego i suchego "Blokada naczynia miksującego" wsypać kaszę.
- Zmiksuwać 1min/obr.10
- Dodać wrzącą wodę i 2min./obr.2
- dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto 2min./"Ciasto"
- Przełożyć do formy, keksówki. odstawić na 20min.
- Piec 45min/180°C
- Odstawić do ostygnięcia.
ciasto krok po kroku
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
po upieczeniu, wyjąć z formy, wierz chleba skopić zimną wodą
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBardzo dobry
Bardzo dobry