Tu jesteś:
4
Składniki
1 porcja/porcje/porcji
Chleb codzienny synowej sołtysa
- 500 g woda
- 30 g drożdże świeże
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżki olej słonecznikowy
- 100 g słonecznik łuskany
- 50 g śliwek suszonych, bez pestek
- 750 g mąki pszennej
-
6
1h 15min
Czas całkowity 25minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
5
Przygotowanie
- Do naczynia dodać: 500ml wody, 30g drożdży świeżych, dwie łyżeczki cukru, dwie łyżeczki soli.
Wymieszać - 3 minuty, 40stopni, obroty 2
Dodać łyżkę oleju, 100g słonecznika lub innych ziaren, 50g suszonych śliwek pokrojonych na kawałki, 750g mąki pszennej.
Wyrabiać - Tryb ciasto 3 minuty.
Pozostawić w garnku około 20 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie - rozgrzać piekarnik do 210 stopni razem z pustym naczyniem żaroodpornym.
Przełożyć ciasto do naczynia.
Piec 40 minut z pokrywką, potem 10 minut bez pokrywki. Temperatura pieczenia 210 stopni.
Smacznego
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Po wyciągnięciu ciasta z garnka, podsypać mąką blat i obtoczyć ciasto.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzChleb przepyszny i bardzo łatwy do zrobienia....
Chleb przepyszny i bardzo łatwy do zrobienia. Zdecydowanie polecam.
Chlebek przepyszny, łatwo się go robi .
Monwie: ja robiłam z pszennej typ 650
Monwie: ja robiłam z pszennej typ 650
Z jakiej mąki jest ten chlebek, pszenna tortowa,...
Z jakiej mąki jest ten chlebek, pszenna tortowa, chlebowa czy grahamka?
Pyszny chleb! Wyjęłam niedawno z piekarnika -...
Pyszny chleb! Wyjęłam niedawno z piekarnika - prezentuje się pięknie i tak smakuje! A na dodatek szybko się robi!