3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb codzienny synowej sołtysa


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

Chleb codzienny synowej sołtysa

  • 500 g woda
  • 30 g drożdże świeże
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżki olej słonecznikowy
  • 100 g słonecznik łuskany
  • 50 g śliwek suszonych, bez pestek
  • 750 g mąki pszennej
  • 6
    1h 15min
    Czas całkowity 25min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia dodać: 500ml wody, 30g drożdży świeżych, dwie łyżeczki cukru, dwie łyżeczki soli.

    Wymieszać - 3 minuty, 40stopni, obroty 2

    Dodać łyżkę oleju, 100g słonecznika lub innych ziaren, 50g suszonych śliwek pokrojonych na kawałki, 750g mąki pszennej.

    Wyrabiać - Tryb ciasto 3 minuty.


    Pozostawić w garnku około 20 minut do wyrośnięcia.

    W międzyczasie - rozgrzać piekarnik do 210 stopni razem z pustym naczyniem żaroodpornym.


    Przełożyć ciasto do naczynia.

    Piec 40 minut z pokrywką, potem 10 minut bez pokrywki. Temperatura pieczenia 210 stopni.


    Smacznego tmrc_emoticons.)
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Po wyciągnięciu ciasta z garnka, podsypać mąką blat i obtoczyć ciasto.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Chleb przepyszny i bardzo łatwy do zrobienia....

    Zgłoszony przez viola309 na listopada 5, 2021 at 14:57.

    Chleb przepyszny i bardzo łatwy do zrobienia. Zdecydowanie polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek przepyszny, łatwo się go robi .

    Zgłoszony przez Magdalena Bukowska na września 26, 2021 at 08:41.

    Chlebek przepyszny, łatwo się go robi .

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Monwie: ja robiłam z pszennej typ 650

    Zgłoszony przez ejenajej na maja 11, 2021 at 22:38.

    Monwie: ja robiłam z pszennej typ 650

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Z jakiej mąki jest ten chlebek, pszenna tortowa,...

    Zgłoszony przez Monwie na maja 7, 2021 at 14:25.

    Z jakiej mąki jest ten chlebek, pszenna tortowa, chlebowa czy grahamka?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny chleb! Wyjęłam niedawno z piekarnika -...

    Zgłoszony przez ejenajej na kwietnia 28, 2021 at 18:26.

    Pyszny chleb! Wyjęłam niedawno z piekarnika - prezentuje się pięknie i tak smakuje! A na dodatek szybko się robi!

    mój chlebmój chleb

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze