Składniki
- 50 g drożdży
- 150 g pszenicy
- 100 g mąki żytniej
- 250 g mąki pszennej
- 2 1/2 MT mleka
- 2 łyżki miodu
- Łyżeczka soli
- Mak do posypania
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do suchego naczynia wsypać pszenicę, zemleć (1 min, obroty poz. turbo), przesypać do innego naczynia. Włożyć drożdże, mleko, miód i wymieszać (1,5 min, 37 st, obroty poz. 2). Dodać zmielone wcześniej ziarno, mąkę żytnią i pszenną, sól - wyrabiać 2,5 min. poz."Ciasto"
Ciasto wyłożyć na talerz i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.
Następnie uformować 8 bułek i pozostawić jeszcze na 10 minut, rozgrzewając w tym czasie piekarnik do temperatury 200 st.
Zrobić nacięcia na bułkach w kształcie krzyża, posmarować białkiem, posypac makiem.
Piec 16-18 minut w 200 st.Smacznego!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Małgorzata1981:
250ml mleka
1 miarka z pokrywki to 100ml
czyli 2 pełne miarki i 1/2 miarki tej z pokrywki przezroczystej
Bardzo dobre
Doskonale w smaku, u mnie z miodem gryczneym i pół a pół maki żytniej. Szkoda bo nie wyrosły ale pyszka
Witam. co oznqcza 2 1/2 MT mleka
Własnie zrobiłam-bardzo dobre
Agnieszka--
Are you sure to delete this comment ?