3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

BUŁKI MAŚLANE


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

CIASTO

  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 50 g drożdży
  • 250 g mleka
  • 2 żółtka
  • 80 g masła miękkiego
  • 500 g mąki przennej
  • 1 jajko, do posmarowania bułek
  • blacha do pieczenia
  • papier do piecznia
  • pędzelek do posmarowania
  • foremka do wycinania krążków
  • wałek do ciasta
  • 6
    1h 25min
    Czas całkowity 1h 25min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1.  1) Do naczynia miksującego włożyć cukier,cukier waniliowy,drożdże i mleko, wymieszać 2 min. 30 s/ 50 C/obr.4.    2)Dodac żółtka ,masło mąke,wyrobić 1 min. 30 s./Dough mode    3)Ciasto przełożyć do miski przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 30 min. blache wyłożyć papierem do pieczenia i odstawić.   4) Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką powieszchnie i rozwałkowac na grubość 1,5cm .Foremką o średnicy 8 cm wycinać z niego krążki i ułożyć je na blache .Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem .Rozgrzać piekarnik do 180 C i piec 20 -25 min.podawać po ostudzeniu.SMACZNEGO!!tmrc_emoticons.;-)                               

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Bułeczki można też przygotować na słodkotmrc_emoticons.posypać kruszonką(w tym celu do naczynia miksującego wsypać 70g mąki,50g cukru,i 50 g masła wymieszać10s/obr6)po wysmarowaniu bułek jajkiem posypać kruszonką.Można też nadziaćbułeczki czekoladą przed włożeniem ich do piekarnika.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Właśnie wyjęłam z piekarnika na ciepło są...

    Zgłoszony przez Haldru na lutego 10, 2018 at 20:59.

    Właśnie wyjęłam z piekarnikatmrc_emoticons.) na ciepło są rewelacyjneBig Smile nie wiem czy zdążę spróbować na zimno-znikają w ekspresowym tempie!!! SuperCooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne!! Zrobilam dzis pierwszy raz z kruszonka,...

    Zgłoszony przez Jonka_iwonka na listopada 19, 2017 at 19:11.

    Pyszne!! Zrobilam dzis pierwszy raz z kruszonka, wyszlo mi 12 buleczek, zanim ostygly zniknely 4 tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • "Naprawdę niezłe ci wyszły" skomentował...

    Zgłoszony przez marthusia1 na marca 1, 2017 at 17:01.

    "Naprawdę niezłe ci wyszły" skomentował mój mąż konsumując drugą z kolei. Dzieci w tym samym czasie również zjadły po dwie i również stwierdziły, że pyszne. Więc daję 5 gwiazdek, wierząc im na słowoSmile ( ja niestety nie spróbowałam gdyż jestem weganką). Zastanawiam się czy ktoś ma może wegański odpowiednik tego przepisu. Nie wiem czy jak bym dodała banana zamiast żółtek to też by wyszły?🤔

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez ativ27 na stycznia 15, 2017 at 09:06.

    REWELACJA !!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja...polecam...

    Zgłoszony przez Isomy na czerwca 4, 2016 at 20:47.

    Rewelacja...polecam...tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Na ciepło wyśmienite. Czekam

    Zgłoszony przez barbarabed na maja 3, 2016 at 11:28.

    Na ciepło wyśmienite. Czekam aż wystygną Kruszonka wyszła super, wykorzystałam ją nawet do deseru (gruszki pod kruszonką).

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dla mnie REWELACJA - pulchne

    Zgłoszony przez SusKat na kwietnia 28, 2016 at 09:11.

    Dla mnie REWELACJA - pulchne i pyszne tmrc_emoticons.) Za drugim razem zmniejszyłam ilość cukru i wydaje mi się, że jest lepiej tmrc_emoticons.)

    SusKat

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczne.

    Zgłoszony przez babs na marca 3, 2016 at 11:25.

    Bardzo smaczne.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam mam pytanie czy na

    Zgłoszony przez dzowitag na marca 1, 2016 at 12:12.

    Witam mam pytanie czy na drugi dzien sa miekkie bo ja zrobiłam je wieczorem ale na rano były twardawe i nie wiem dlaczego

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bułeczki rewelacyjne z

    Zgłoszony przez aga32218 na października 7, 2015 at 11:12.

    Bułeczki rewelacyjne z dodatkami i beztmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczne,nadziałam je

    Zgłoszony przez tomessi na czerwca 13, 2015 at 16:45.

    Bardzo smaczne,nadziałam je powidłami śliwkowymi.  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pomimo iż jestem początkująca

    Zgłoszony przez becia.mazgaj na marca 25, 2015 at 20:24.

    Pomimo iż jestem początkująca bułeczki wychodzą wyśmienite Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dodałam o połowę mniej cukru

    Zgłoszony przez Agnieszka 74 na lutego 5, 2015 at 18:56.

    Dodałam o połowę mniej cukru ( ale jak kto lubi...) wyszły super, w sam raz na śniadanko a nawet kolację. Polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze