Tu jesteś:
4
Składniki
Bułka paryska
Potrzebne
- 15 g drożdży świeżych
- 1 cukru, łyżeczka
- 300 wody, ml, ciepłej
- 600 g mąki pszennej
- 1 soli, łyżeczka
- 30 g oleju
-
6
2h 30min
Czas całkowity 2h 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
5
Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego dać wodę, cukier, pokruszyć drożdże, podgrzać 2 minuty/37ºC/obr. 3. Dodać mąkę, sól i olej, wyrobić 2 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto zostawić w naczyniu miksującym do podwojenia objętości. Po tym czasie przełożyć go na oprószony mąką blat, podzielić na 2 równe części. Z każdej z nich uformować podłużną bułkę. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia mąką blachę piekarnikową. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem naciąć bułki w 3 miejscach i posmarować je wodą. Piec w piekarniku nagrzanym do 210ºC (góra-dół) przez 30 minut. Po upieczeniu studzić na kratce.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Po więcej inspiracji zapraszam na mojego bloga https://madebymycha.pl/
*przepis ze strony https://posmakuj-to.blogspot.com/
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzJaka mąka pszenna tortowa czy chlebowa?
Jaka mąka pszenna tortowa czy chlebowa?