3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

bułeczki żytnio-orkiszowe


Wydrukuj:
4

Składniki

820 g

drożdży

  • 5 g cukru
  • 250 g ciepłej wody
  • 300 g mąki żytniej
  • 50 g drożdży
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 10 g oleju
  • 5 g soli
  • 6
    1h 15min
    Czas całkowity 1h 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

    BUŁECZKI ŻYTNIO-ORKISZOWE
  1. Do termomixa włożyć 200g mąki orkiszowej, zmielić 20 sekund prędkość 10. Przełożyć do innego naczynia. to Closed lid włożyć 50g drożdży, 5g cukru, 250g ciepłej wody, 300g mąki żytniej, 200g zmielonej mąki orkiszowej, 10g oleju, 5g soli. wyrobić czas 4min/Closed lid/Dough mode. Ciasto przełożyc i pozostawić do wyrośnięcia na ok 40 min, uformować bułki i pozostawić do wyrośnięcia na ok 20 min. Na każdej bułce zrobić nacięcie. Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku w temp. 200 stopni przez 20-25 minut. Po wyjęciu posmarować pędzlem z zimna woda

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

najlepiej smakuje z masełkiem tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Buki rewelacja Przepis dodaj do ulubionych cool

    Zgłoszony przez Agnieszeczka na maja 28, 2017 at 21:43.

    Bułki rewelacja!!! Przepis dodaję do ulubionych Cool

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fajny przepis tylko ja nie ulepiłem bułek tylko...

    Zgłoszony przez MagdalenaL na grudnia 22, 2016 at 01:42.

    Fajny przepis tylko ja nie ulepiłem bułek tylko zrobiłam jako bochenek chleba. Przepyszny!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze