Tu jesteś:
4
Składniki
16 kawałek/kawałki/kawałków
- 250 g pszenicy, orkiszowej
- 20 g oliwy z oliwek
- 80 g wody
- 400 g mąki
- 40 g drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- 400 g jogurtu, 0,1 %
-
6
-
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć orkisz, zemleć 1 min/obr. 10.
- Dodać pozostałe składniki , wyrabiać 3 min/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" .
- Wyłożyć ciasto na posypany mąką blat, uformować walec i podzielić go na 16 części. Dłońmi posypanymi mąką uformować bułeczki i ułożyć je, zachowując odstępy, na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
- Blachy z bułeczkami przykryć folią spożywczą i pozostawić na 30 min w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Piec bułki, umieszczając po jednej blasze w nagrzanym piekarniku na środkowej szynie. Do piekarnika wstawić naczynie z wodą, aby bułki były bardziej napowietrzone. Czas pieczenia ok. 20 min, temp. 220°C.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
OdpowiedzCześć, ...
Cześć,
mam pytanko czy zamiast ziaren moge dodać od razu mąkę orkiszową ?
Z książki "Lekka kuchnia": Ciasto można...
Z książki "Lekka kuchnia": Ciasto można przyrządzić dzień wcześniej i odstawić na noc do lodówki, do wyrośnięcia. Następnego dnia uformować bułeczki i postępować według przepisu.
Bardzo dobre bułeczki.Na
Bardzo dobre bułeczki.Na drugi dzień tez smaczne
Bułeczki smaczne Mięciutkie
Bułeczki smaczne
Mięciutkie w środku, nawet na drugi dzień 
Bułki wyszły rewelacyjnie. Na
Bułki wyszły rewelacyjnie. Na imprezie wszyscy porzucili wędlinę na rzecz masełka ziołowego z bułeczkami. Na drugi dzień też były super, zostały bo zrobiłam dwie porcję ciasta. Pozdrawiam☺
wspaniałe,długo zachowują
wspaniałe,długo zachowują świeżość, najlepsze z twarożkiem
Bardzo smaczne
Bardzo smaczne
Moje bułeczki niestety mają
Moje bułeczki niestety mają bardzo grubą skórkę. Następnym razem spróbuję krócej piec. Smak ok.
Bardzo dobre bułki. Właśnie
Bardzo dobre bułki. Właśnie pałaszuję jedną, jeszcze ciepłą, z samym masłem. Pyyycha!
Dobre, mocno pełnoziarniste,
Dobre, mocno pełnoziarniste, lekko kwaskowe, ale to zapewne zależy od jogurtu
Meg
Pyszne, łatwe w formowaniu,
Pyszne, łatwe w formowaniu, nie kleją się do rąk. Ja piekę odrobinę krócej a wcześniej posypuję słonecznikiem.
Bułeczki są przepyszne,
Bułeczki są przepyszne, chrupiące, aromatyczne.... lubi je cała rodzina
pieke je bardzo często, dziękuję za pzepis
lilly20