Składniki
10 porcja/porcje/porcji
- Składniki na 10 sztuk:
- 500 g mąki pszennej, chlebowej
- 2 łyżki cukru, (1 + 1)
- 1 łyżeczka soli
- 1¼ łyżeczkisuchych drożdży (5 g) lub 10 drożdży świeżych
- 300 ml wody
- 1 żółtko do glazury
- 3 łyżki ziaren do posypania
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Składniki połączyć czas. 5 min./
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" .
Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1,5 h).Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószoną mąką powierzchnię, podzielić na 10 równych kawałków. Każdy kawałek uformować w kulkę/bułeczkę, następnie omączonym palcem zrobić w kulce otwór o szerokości 3,5 cm (najpierw jednym palcem, kręcimy ciasto wokół palca, jak się rozszerzy - to dwoma palcami).
Tak przygotowane bajgle kłaść na powierzchnię oprószoną mąką i zostawić do wyrośnięcia na 30 - 40 minut. Kiedy są prawie gotowe w szerszym garnku zagotować 2 litry wody, do której dodać pozostałą 1 łyżkę cukru. Doprowadzić do wrzenia. Ostrożnie kłaść na wodzie wyrośnięte bajgle, gotować 1-2 minuty z każdej strony.Wyjąć z wody i położyć na np. folię aluminiową do osuszenia.
Przygotować blachę do pieczenia, oprószyć mąką lub wyłożyć papierem. Kłaść odcieknięte bajgle (mogą być jeszcze ciepłe). Posmarować żółtkiem wymieszanym z 1 łyżką wody, posypać nasionami.
Piec w temperaturze 200ºC przez 12 - 15 minut, aż będą lekko złote. Studzić na kratce.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzSą niesmaczne - chodzi o samo ciasto i nie chcą...
Są niesmaczne - chodzi o samo ciasto i nie chcą się upiec - nie polecam ich robić a jak już to bardziej doprawić ciasto bo jest mdłe i gumiaste. Przepis jest też bardzo stary czego nie zauważyłam.
mamoska: probowalas robic jeszcze raz ? bo chce...
mamoska: probowalas robic jeszcze raz ? bo chce wyprobwac anie wiem czy wychodza w koncu czy nie ;D
Ja chyba coś zrobiłam nie tak
Ja chyba coś zrobiłam nie tak bo wyszły niesmaczne i gumiaste
mamoska
(Brak tematu)
mamoska
Robilam te obwarzanki już
Robilam te obwarzanki już kilka razy
Sa przepyszne
Ich jedyna wada jest to, że znikaja dużo szybciej niż się je robi
Dzięki za przepis
Polecam każdemu
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/