1 Bajgle

3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Bajgle


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

10 porcja/porcje/porcji

  • Składniki na 10 sztuk:
  • 500 g mąki pszennej, chlebowej
  • 2 łyżki cukru, (1 + 1)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1¼ łyżeczki suchych drożdży (5 g) lub 10 drożdży świeżych
  • 300 ml wody
  • 1 żółtko do glazury
  • 3 łyżki ziaren do posypania
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1.  

    Składniki połączyć czas. 5 min./Closed lid/Dough mode.
    Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1,5 h).

    Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószoną mąką powierzchnię, podzielić na 10 równych kawałków. Każdy kawałek uformować w kulkę/bułeczkę, następnie omączonym palcem zrobić w kulce otwór o szerokości 3,5 cm (najpierw jednym palcem, kręcimy ciasto wokół palca, jak się rozszerzy - to dwoma palcami).

    Tak przygotowane bajgle kłaść na powierzchnię oprószoną mąką i zostawić do wyrośnięcia na 30 - 40 minut. Kiedy są prawie gotowe w szerszym garnku zagotować 2 litry wody, do której dodać pozostałą 1 łyżkę cukru. Doprowadzić do wrzenia. Ostrożnie kłaść na wodzie wyrośnięte bajgle, gotować 1-2 minuty z każdej strony.Wyjąć z wody i położyć na np. folię aluminiową do osuszenia.

    Przygotować blachę do pieczenia, oprószyć mąką lub wyłożyć papierem. Kłaść odcieknięte bajgle (mogą być jeszcze ciepłe). Posmarować żółtkiem wymieszanym z 1 łyżką wody, posypać nasionami.

    Piec w temperaturze 200ºC przez 12 - 15 minut, aż będą lekko złote. Studzić na kratce.

     

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Ja chyba coś zrobiłam nie tak

    Zgłoszony przez mamoska na lutego 7, 2016 at 12:26.

    Ja chyba coś zrobiłam nie tak bo wyszły niesmaczne i gumiastetmrc_emoticons.((

    mamoska

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez mamoska na lutego 7, 2016 at 12:25.

    Dough mode

    mamoska

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robilam te obwarzanki już

    Zgłoszony przez ElaK na lipca 17, 2013 at 15:31.

    Robilam te obwarzanki już kilka razy  tmrc_emoticons.)  Sa przepyszne  tmrc_emoticons.p  Ich jedyna wada jest to, że znikaja dużo szybciej niż się je robi  Big Smile   Dzięki za przepis  tmrc_emoticons.)  Polecam każdemu  Love  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


     Smile 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze