Tu jesteś:
4
Składniki
3 porcja/porcje/porcji
- 400 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki soli
- 220 g ciepłej wody
- 40 g oleju lub oliwy
- 40 g świeżych drożdży
- 2 szczypty cukru
- 1 roztrzepane jajko, do posmarownia bagietek
- 100 g ziarna pszenicy
-
6
35min
Czas całkowity 5minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
-
9
5
Przygotowanie
1. Do
włożyć pszenicę, zemleć 30s/obroty 10.
2. Dodać mąkę, sól, wodę, olej/oliwę, drożdże i cukier, wyrobić 2min
/
.
3. Z ciasta uformować 3 bagietki, ułożyć na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bagietek posmarować jajkiem i zrobić ukośne nacięcia kopystką.
4. Bagietki wstawić do zimnego piekarnika, piec około 30min w temperaturze 200⁰C.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz
11
Porady
Opcjonalnie do ciata można dodać zioła prowansalskie i 150g wiórek sera mozzarella.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPszenne gnioty Nie mają nic wspólnego z...
Pszenne gnioty
Nie mają nic wspólnego z bagietkami poza kształtem. Smakują prawie identycznie jak bułki pszenne.