 
                                            
                                    - TM 5
Składniki
Kremowa zupa
- 1 cebula, mała lub 1/2 dużej
- 2 ząbki czosnku
- 300-350 gram szpinaku, świeżego (liście)
- 1 łyżka masła
- 1/2 sereka topionego śmietankowego
- 1 ziemniak
- 1 marchewka
- 500 ml bulionu warzywnego, lub drobiowego
- skórka z limetki
- jogurt naturalny, lub śmietana
- gałka muszkatolowa
- sól, pieprz do smaku
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do  "Blokada naczynia miksującego"  wrzucamy cebulę i czosnek siekamy 5s obroty 8-10, następnie dodajemy umyte liście świeżego szpinaku (bez łodyżek) i siekamy 10s obroty 8-10. Nastepnie dodajemy małso i dusimy 10 min w temperaturze 100 stopni "Blokada naczynia miksującego"  wrzucamy cebulę i czosnek siekamy 5s obroty 8-10, następnie dodajemy umyte liście świeżego szpinaku (bez łodyżek) i siekamy 10s obroty 8-10. Nastepnie dodajemy małso i dusimy 10 min w temperaturze 100 stopni "Obroty wsteczne" "Obroty wsteczne" "Mieszanie" . Dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę i ziemniaka, siekamy 10s obroty 8-10. Dodajemy bulion warzywny i gotujemy 20 min w temperaturze 100 stopni "Mieszanie" . Dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę i ziemniaka, siekamy 10s obroty 8-10. Dodajemy bulion warzywny i gotujemy 20 min w temperaturze 100 stopni "Obroty wsteczne" "Obroty wsteczne" "Mieszanie" . Dodajemy startą skórkę z limetki do smaku, sól i pieprz. Gotowy krem podajemy z kleksem jogurtu naturalnego lub smietany, dekorujemy świeżymi liśćmi szpinaku. Smacznego "Mieszanie" . Dodajemy startą skórkę z limetki do smaku, sól i pieprz. Gotowy krem podajemy z kleksem jogurtu naturalnego lub smietany, dekorujemy świeżymi liśćmi szpinaku. Smacznego 
Porady
Krem ze szpinaku można podawać również z jajkiem gotowanym w koszulce lub grzankami 
Nie probowałam ale wydaje mi się, że można zrobić zupkę również z liści szpinaku po odmrożeniu.
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
 
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
A co z serkiem topionym? Kiedy go dodajemy?