 
                                            
                                    Czas przygotowania
                                45min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                45min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     0 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            Składniki
Zupa buraczkowa z botwiną
Co potrzebujemy
- 2 pęczki botwiny
- 3 marchewki
- 1 Pęczek kopru
- 1200 ml wody
- 2 kostki warzywne lub dwie łyżeczki koncentratu warzywnego TM
- 2 ziemniaki, opcjonalnie
- 1 łyżka masła
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 cytryna
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki śmietany 30%
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Koszyczek Koszyczek
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Buraczki i marchewkę umyć, obrać i pociąć w nie za grube plasterki.
 2. Do naczynia miksującego wlać wodę dodać buraczki, marchewkę 2 kostki warzywne oraz pieprz. Gotować 15 min 100 s 1,5 obr wsteczne.
 2a. W międzyczasie pokroić koper, pokroić liście botwiny(łodygi na kawałki ok 1 cm liście w poprzek na 1 cm kawałki), ugotować 2 jajka na twardo.
 3.Dodać pokrojoną botwinę i sól 10 min 90 s ob 1 wsteczne. Zamiast miarki TM wstawić koszyczek.
 3a. W międzyczasie wycisnąc sok z cytryny. Przygotować zagęstnik -> do miseczki wbić jajko dodać dwie łyżki śmietany i łyżkę mąki, dokładnie ze sobą wymieszać tak aby nie było grudek najlepiej trzepaczką.
 3b. Jeśli ktoś lubi bardziej treściwą zupę(i bardziej kaloryczną ) w punkcie 2 dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. ) w punkcie 2 dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
 4. Dodać pocięty koper ustawić 5 min 90 s obr 1 wsteczne kiedy TM wskoczy na obroty dodać zagęstnik i odrazu energicznie mieszać kopystką kilka sekund w przeciwną stronę jeśli zrobimy to za póżno będziemy mieli kluseczki . Dodać masło i sok z cytryny. . Dodać masło i sok z cytryny.
 4a. Ugotowane jajka obrać i pokroić w ćwiartki
 5. Podawać z pokrojonymi jajkami.
 Smacznego 
No to zaczynamy
Porady
Na zimno zmakuje również rewelacyjnie jako chłodnik 
                        
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
pycha 6 + 
            
Bardzo smaczna. Szkoda, że sezon botwinki niebawem minie.
Nie czytałam przepisu do końca, więc ziemniaczki ugotowalam osobno w garnku.
Opcja zagestnika u mnie na soku z limonki.
Bardzo dobra. Wszystkim smakowała. Polecam każdą zupę podaną przez JARUŚ. Proszę o więcęj 
            
Bardzo smaczna