 
                                            
                                    Składniki
Sos:
- 1 jajko
- 4 łyżki śmietany 22%
- sól
- pieprz
Farsz:
- 300-400 g resztek pieczeni, (może też być mięso z rosołu)
- 1 duża cebula
- 1 ząbki czosnku
- 40 g masła
- 3-4 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżki posiekanej zieleniny, (natka pietruszki, koperek)
- 1 łyżeczki przyprawy uniwersalnej TM
- sól
- pieprz
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 90 g masła
- 1 duże jajko
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Motylek Motylek
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Piekarnik rozgrzać do 180C - Po przyrządzeniu wszystkich elementów potrawy wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Ponakłuwać ciasto widelcem, wyłożyć wcześniej przygotowany farsz i zalać go przygotowanym sosem. - Piec ok 40min. w 180C 
- W  "Blokada naczynia miksującego"  założyć motylek, wrzucić wszystkie składniki na sos i mieszać "Blokada naczynia miksującego"  założyć motylek, wrzucić wszystkie składniki na sos i mieszać "Mieszanie"  10s/obr.3 "Mieszanie"  10s/obr.3
- Do  "Blokada naczynia miksującego"  wrzucamy wszystkie składniki na ciasto i mieszamy 20s/obr.4. Mieszamy kolejne 10s/ "Blokada naczynia miksującego"  wrzucamy wszystkie składniki na ciasto i mieszamy 20s/obr.4. Mieszamy kolejne 10s/ "Obroty wsteczne" /obr.2. "Obroty wsteczne" /obr.2.- Wyjmujemy ciasto z  "Blokada naczynia miksującego"  formujemy w kulkę, następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok.30min. "Blokada naczynia miksującego"  formujemy w kulkę, następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok.30min.
- Do  "Blokada naczynia miksującego"  włożycz czosnek i cebulę pokrojoną w ćwiartki, rozdrobnić 2s/obr.5. "Blokada naczynia miksującego"  włożycz czosnek i cebulę pokrojoną w ćwiartki, rozdrobnić 2s/obr.5.- Składniki zebrać ze ścianek kopystką na dno naczynia.Dodać masło i dusić 2min/120C/obr.1 - Dodać mięso i zieleninę, rozdrobnić 3s/obr.4 - Dodać śmietanę i przyprawy, wymieszać 10s/  "Obroty wsteczne" /obr.3 "Obroty wsteczne" /obr.3- Powstały farsz przełożyć do innego naczynia. 
Sposób przygotowania
Sos
Ciasto
Farsz
Porady
Dla urozmaicenia smaku po upieczeniu można tartę posypać startym serem
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
 
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze