Składniki
- 1 kg sera (w wiadereczku)
 - 3 jajka
 - 1.5 szklanki cukru do masy serowej +3 łyżeczki cukru do ciasta
 - 1 budyń śmietankowy, lub waniliowy
 - 2 margaryny, (jedna do masy serowej , do ciasta)
 - 3 szklanki tortowej
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1 cukier waniliowy
 - 2 łyżki kakao
 - 1 żółtko
 - 2 łyżki śmietany, gęstej
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Ciasto:
1. do
"Blokada naczynia miksującego"  dajemy mąkę tortową, proszek do pieczenia, 3 łyżeczki cukru, cukier 
waniliowy, 2 łyżeczki kakao, 2 łyżeczki gęstej śmietany, 1
żółtko, 1 margaryna. wyrabiamy 2 min/obr
"Ciasto"  następnie schładzamy w zamrażalce 
przez pół godziny.2. w
"Blokada naczynia miksującego"  ucieramy 1 margarynę z cukrem, 3 żółtkami, obr.2 następnie dodawać małymi 
porcjami ser, na sam koniec dokładamy budyń śmietankowy lub waniliowy.
Całość mieszamy tylko do połączenia składników3. białka ubijamy obr.3/3-4 min. i dodajemy do masy serowej.
Połowę schłodzonego
ciasta ucieramy na tarce o grubych oczkach na dno blachy, następnie
wylewamy masę serową i na sam koniec ucieramy na tarce drugą część
schłodzonego ciasta.Pieczemy sernik przez 70 min w 180 stopniach
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
                    
                    
                                    
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Bardzo smaczny sernik, przy czym najpierw piekę spód 20 minut w 190 stopni, inaczej wychodzi mi na spodzie zakalec.
Jaka wielkosc blachy?
Moze byc maslo zamiast margaryny?
Właśnie robię na TM21 i moje małe spostrzeżenia... być może niektóre informacje są ,,jasne" w przepisie, ale jak na mój pierwszy raz, metodą prób i błędów ...
Margarynę do ciasta lepiej chyba dodać rozpuszczoną, przestudzoną.
W pkt. 2 dot. masy, ucieranie - z motylkiem łatwiej, być może tego nie rozszyfrowalam z opisu, ale jak zaczęłam bez motylka to masa robła się odporna z każdą łyżką sera dodaną do naczynia.
Białka co prawda ubilam osobno, z uwagi na większą/wyższą miskę i do piany dodawałam masę serową partiami, mieszając.
Czekam na efekt... chyba przeprosze mojego TM, bo 2 czy 3 razy podczas robienia tego ciasta, byłam zła na niego, a później na siebie :P chyba za nerwowa jestem.
Pychota
Polecam!!!
            
Przepyszne ciasto, idealne, zmieniłam tylko troszkę masę serową. Dałam wiaderko sera już zmielonego i do tego jeszcze dwie kostki twarogu. Pycha!! Będę wracała wielokrotnie!
Sernik cudowny, smak dzieciństwa. Zniknął błyskawicznie. Robiłam w TM5, masę serową mieszałam motylkiem.
Prosty i pyszny sernik, wszystkim smakuje 😋
Ttlko oczywiscie ja robie najpierw krok 3 potem 2 😋
Polecam 😊
Super wyszedł za pierwszym razem. Pychota
            
Pyszny, zawsze wychodzi, obojętnie jakiego sera użyję. Najlepszy jest na następny dzień.