thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 25/11/11
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • 1 kg sera (w wiadereczku)
  • 3 jajka
  • 1.5 szklanki cukru do masy serowej +3 łyżeczki cukru do ciasta
  • 1 budyń śmietankowy, lub waniliowy
  • 2 margaryny, (jedna do masy serowej , do ciasta)
  • 3 szklanki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany, gęstej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    1. do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dajemy mąkę tortową, proszek do pieczenia, 3 łyżeczki cukru, cukier
    waniliowy, 2 łyżeczki kakao, 2 łyżeczki gęstej śmietany, 1
    żółtko, 1 margaryna. wyrabiamy 2 min/obrCiasto"Ciasto" następnie schładzamy w zamrażalce
    przez pół godziny.

    2. w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" ucieramy 1 margarynę z cukrem, 3 żółtkami, obr.2 następnie dodawać małymi
    porcjami ser, na sam koniec dokładamy budyń śmietankowy lub waniliowy.
    Całość mieszamy tylko do połączenia składników

    3. białka ubijamy obr.3/3-4 min. i dodajemy do masy serowej.

    Połowę schłodzonego
    ciasta ucieramy na tarce o grubych oczkach na dno blachy, następnie
    wylewamy masę serową i na sam koniec ucieramy na tarce drugą część
    schłodzonego ciasta.

    Pieczemy sernik przez 70 min w 180 stopniach

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

świąteczny sernik na kakaowym spodzie

Wydrukuj:

Komentarze

  • listopada 22, 2020 at 14:15
    5.0

    Bardzo smaczny sernik, przy czym najpierw piekę spód 20 minut w 190 stopni, inaczej wychodzi mi na spodzie zakalec.

  • grudnia 22, 2019 at 10:05

    Jaka wielkosc blachy?

  • grudnia 22, 2019 at 10:01

    Moze byc maslo zamiast margaryny?

  • listopada 18, 2018 at 15:25
    5.0

    Właśnie robię na TM21 i moje małe spostrzeżenia... być może niektóre informacje są ,,jasne" w przepisie, ale jak na mój pierwszy raz, metodą prób i błędów ...
    Margarynę do ciasta lepiej chyba dodać rozpuszczoną, przestudzoną.
    W pkt. 2 dot. masy, ucieranie - z motylkiem łatwiej, być może tego nie rozszyfrowalam z opisu, ale jak zaczęłam bez motylka to masa robła się odporna z każdą łyżką sera dodaną do naczynia.
    Białka co prawda ubilam osobno, z uwagi na większą/wyższą miskę i do piany dodawałam masę serową partiami, mieszając.
    Czekam na efekt... chyba przeprosze mojego TM, bo 2 czy 3 razy podczas robienia tego ciasta, byłam zła na niego, a później na siebie :P chyba za nerwowa jestem.

  • listopada 3, 2018 at 07:39

    PychotaSmilePolecam!!!

  • marca 31, 2018 at 06:13
    5.0

    Przepyszne ciasto, idealne, zmieniłam tylko troszkę masę serową. Dałam wiaderko sera już zmielonego i do tego jeszcze dwie kostki twarogu. Pycha!! Będę wracała wielokrotnie!

  • lutego 23, 2017 at 13:02

    Sernik cudowny, smak dzieciństwa. Zniknął błyskawicznie. Robiłam w TM5, masę serową mieszałam motylkiem.

  • stycznia 14, 2017 at 23:42

    Prosty i pyszny sernik, wszystkim smakuje

  • stycznia 7, 2017 at 15:05

    Super wyszedł za pierwszym razem. Pychota tmrc_emoticons.)

  • kwietnia 14, 2016 at 12:05

    Pyszny, zawsze wychodzi, obojętnie jakiego sera użyję. Najlepszy jest na następny dzień.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: