Składniki
Ciasto:
- 1 łyżeczek pieprzu mielonego
 - 1 łyżeczek kardamonu mielonego
 - 300 g bakalii, rodzynki, orzechy, suszone owoce - w dowolnych proporcjach
 - 16 g proszku do pieczenia
 - 500 g mąki pszennej
 - 4 jajka
 - 2 czubate łyżki kakao naturalnego
 - 1 czubate łyżki cynamonu mielonego
 - 1 czubate łyżki goździków mielonych
 - 1 czubate łyżki imbiru mielonego
 - 400 g miodu
 - 200 g cukru
 - 150 g smalcu lub masła
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Motylek - 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
W naczyniu umieścić: miód, cukier, tłuszcz i przyprawy, podgrzewać przez 8 min./70 stopni/obr.2. Ciepłą masę przelać do miski i odstawić do ostygnięcia.
Po ostygnięciu naczynia na nożach umieścić motylek, ubić całe jajka z kakao 4 min./obr.3.
Zdjąć motylek, włączyć obr. 3 i pomału wlewać przez otwór w pokrywie przestudzoną masę, po połączeniu składników, otworzyć naczynie i zważyć mąkę i proszek do pieczenia. Dodać posiekane bakalie i całość wymieszać przy pomocy kopystki 1-2 min./obr. 3.
Piec w tortownicy lub klasycznej prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, temp. 180-200 stopni, czas pieczenia ok.35-45 min. w zależności od piekarnika.
Po wystudzeniu można przełożyć karmelem (np. gotowane mleko w puszce) lub powidłami, dżemem lub konfiturą. Koniecznie polać czekoladą (roztopiona czekolada gorzka ze śmietanką).
Porady
Wesołych Świąt ![]()
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
                    
                    
                                    
                        
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Nie wiem co zrobiłam źle, ale zakalec
. Środek nie upieczony. Nie dodałam 1 łyżeczki pieprzu mielonego, dlatego???
Ciekawy przepisik-
Piernik na bogato!
  Taki jak lubię, z dużą ilością miodu i bakalii  
  Wypróbuję na Nowy Rok  
 
Pierniczek do wypróbowania
 ach te święta !!!
Dodaje do wypróbowania
  wygląda pysznie 
 
 
 
 
Grażynko, akurat to surowe ciasto nie musi, natomiast sam piernik po przełożeniu masą/dżemem najlepszy jest na drugi-trzeci dzień jak nabierze trochę wilgoci. Podobno dodatek sztucznego miodu powoduje, że mięknie szybciej, ale nie sprawdziłam
. Pozdrawiam.
Aniu, czy piernik musi leżakować??? Dziękuję za przepis
 Pozdrawiam 