thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 30/11/11
zmieniono dnia: 20/12/11

Składniki

ciasteczka

  • 300 g miodu
  • 150 g cukru
  • 125 g masła roślinnego, np. MR
  • 2 torebki przypraw do piernika, lub 1 torebka i 1 łyżeczka cynamonu
  • ok600 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao naturalnego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko kurze

lukier do wzorków

  • ok300 g cukru pudru
  • 1 białko jajek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 płaskie łyżeczki do herbaty mąki ziemniaczanej
  • barwniki spożywcze, lub natoralne (sok z buraka, szpinaku, szafran...)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ciasta
  1. Do naczynia wlać miód, dodać cukier, MR i przyprawy, rozgrzać 8 min. / 80*C /obr. 2-3


    Otworzyć pokrywę i przestudzić ok 10-15 minut


    Dodać mąkę, proszek, kakao a na końcu jajka i wyrabiać 1,5- 2,5 min / Ciasto"Ciasto"


    Ciasto wyjąć z naczynia, podzielić na części; wałkować cieniutko (podsypując mąką); wykrawać ciasteczka, słomką do napojów robić dziurki (koniecznie przed upieczeniem!!)


    Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec 10-12 min w temp. 175*C

  2. Po upieczeniu i lekkim wystudzeniu wkładać do puszki.


    Przed powieszeniem na choince przewlec wstążkę lub ozdobny sznureczek przez otwor robiony słomką.


    Można polukrować i przyozdobić cukrowymi perełkami

  3. lukru
  4. wszystkie składniki utrzeć w suchym naczyniu 2,5 min / obr. 5


    lukier podzielić na tyle części ile chcemy mieć kolorów, do każdej części dodać po kilka kropel barwnika i dokładnie wymieszać


    przełożyć do rękawa cukierniczego lub szczelnej torebki foliowej z odciętym rogiem


    malować wzorki lukrem i przyozdabiać cukrowymi perełkami

Porady

Pierniczki można zrobić miesiąc przed Świętami, przechowywać je w szczelnie zamkniętym słoju lub puszce

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pierniczki na choinkę

Wydrukuj:

Komentarze

  • listopada 16, 2016 at 21:32

    Mi niestety pierniczki nie wyszły. Uzylam miodu płynnego, ciasto było bardzo luźne, dodałam sporo mąki. pierwsza część dobrze mi się walkowalo i wycinalo. druga, odstana Cześć, była już niemożliwa do rozwalkowania.

    Może trzeba użyć innego rodzaju miodu, lub odstawić do lezakowania w lodówce.

    Pozdrawiam

  • grudnia 11, 2015 at 10:28

    jako że thermomix mam od niedawna i jego użytkowanie wciąż jest dla mnie wielką niewiadomą,skusiłam się na pierniczki, I absolutnie nie żałuję! wyrobienie ciasta bezproblemowe,aczkolwiek gorzej okazało się być podczas wykrawania bo wyszło mi z tego przepisu około 300 (!) małych pierniczków  tmrc_emoticons.) [[wysiwyg_imageupload:2506:]]

  • listopada 27, 2015 at 22:35

    hejka szukam przepisu na pyszne pierniczki ktore beda mieciutkie robilam w zeszlym roku z thermomix ale nawet po odstaniu w pudelku byly twarde jak kamien 

     

  • listopada 22, 2015 at 19:45

    elmo

    Jak dużo pierniczków można zrobić z podanej ilości składników?

     

    Ilość sztuk zależy od tego jak ciekno/grubo rozwałkujesz ciasto i jak dużych foremek użyjesz do wykrawania. Nie potrafię w pełni odpowiedzieć na Twoje pytanie. W przybliżeniu 70-100 szt. tmrc_emoticons.) Pozdrawiam i życzę udanych wypieków.

  • listopada 22, 2015 at 18:38

    Jak dużo pierniczków można zrobić z podanej ilości składników?

  • stycznia 1, 2014 at 11:53

    Bardzo dobry przepis, podobny do mojego sprawdzonego od lat - ale z thermomixem dużo łatwiej niż wszystko ręcznie tmrc_emoticons.)

    Polecam zostawić ciasto przed wałkowaniem na kilka godzin, żeby si ę "przegryzło".

    Cooking 7

     

  • grudnia 12, 2013 at 15:03

    Dziękuję za potwierdzenie moich rad  tmrc_emoticons.)  A kto nie zdąży zrobić pierników wcześniej, to zachęcam do zrobienia kruchych ciasteczek cynamonowych: http://www.przepisownia.pl/przepisy/%C5%9Bwi%C4%85teczne-ciasteczka-z-cynamonem/466972  Te już nie są twarde  tmrc_emoticons.D  

  • grudnia 12, 2013 at 14:57

    W takim razie wypróbuję małą porcję lukru z mąką tmrc_emoticons.) Do wszystkich, dla których pierniczki są za twarde: chyba w przepisie na piernikową choinkę i pierniczki z newslettera była rada, żeby do pojemnika z pierniczkami włożyć rozkrojone jabłko, i zmieniać je co parę dni-pierniczki szybciej miękną, bo wyciągają wilgoć z jabłka tmrc_emoticons.) Prawdziwe piernicniczki, tak jak np. te Eli, muszą być twarde na początku, żeby dotrwały do świąt tmrc_emoticons.)

  • grudnia 12, 2013 at 00:24

    Mąka nie jest "niezbędna" ale ten lukier się wtedy nie rozlewa, można "wyczarować" różne wzorki na pierniczkach. Od wielu, wielu lat robię właśnie taki, nawet jak miałam małe dzieci i nikt na tą mąkę nie narzekał tmrc_emoticons.;) Zresztą proporcja 1-2 łyżeczki do 300g cukru pudru jest duża. Ta mąka jest niewyczuwalna. Decyzja oczywiście należy do Ciebie  tmrc_emoticons.) Pozdrawiam i daj znać jak lukier wyszedł  tmrc_emoticons.D  

  • grudnia 12, 2013 at 00:21

    Ewa, super że tak Wam pierniczki zasmakowały!  tmrc_emoticons.)  Za chwilę wstawię przepis na takie kruche ciasteczka cynamonowe  tmrc_emoticons.) Robi je się tak samo ale nie twardnieją tak jak pierniczki. Ja akurat chrupać lubię ale wiem że niektórzy wolą mniej twardą wersję  Big Smile  

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: