thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
12 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 08/08/13
zmieniono dnia: 29/08/17

Składniki

ciasto

  • 50 g cukru
  • 175 g mąki pszennej
  • 125 g masła pokrojonego na kawałki

masa kajmakowa

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego, gotować 2-3 godziny w wodzie

masa czekoladowa

  • 100 g Czekolady mlecznej
  • 2 łyżki masła

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ciasto
  1. wszystkie składniki na ciasto umieścić w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i wymieszać 30s./obr.4.

    gotowe ciasto wyłożyć na blaszkę 20x30, ponakłówać widelcem i piec w 190 st.C przez 20 min. do zrumienienia.

  2. masa kajmakowa
  3. 1. można użyć gotowej masy z puszki 

    lub

    2. ugotować puszkę mleka skondensowanego słodzonego w wodzie przez 2-3 godz.

    lub

    3. puszkę mleka skondensowanego niesłodzonego + 50g cukru + 2 łyżki masła smażyć na patelni ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.

     

    Na upieczone ciasto wylać masę kajmakową. 

  4. masa czekoladowa
  5. czekoladę roztopić  w kąpieli wodnej razem z masłem. 

    Na ciasto z kajmakiem wylać masę czekoladową. 

    Opcjonalnie można pod czekoladę dodać posiekane orzechy. 

    Gotowe ciasto pokroić na kawałki 

Porady

przygotowane ciasto można pokroić na kawałki i przechowywać szczelnie zamknięte w pudełku

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasto milionera

Wydrukuj:

Komentarze

  • stycznia 17, 2023 at 15:18

    AsiaMar:jak się nazywa to ciasto na Cookidoo bo pod hasłem ciasto milionera nic takiego nie ma Pozdro

  • stycznia 8, 2021 at 13:22
    5.0

    Bardzo szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne... mój syn (gdy zniknęło pół blaszki)zapytał czy zrobię je ponownie bo jest MEEEGA! Na pewno jeszcze wielokrotnie je zrobię tmrc_emoticons.)

  • października 15, 2020 at 13:36
    1.0

    No troche sie dziwie jak wyszlo ciasto na spód z samego cukru, mąki i masla.... przecież wszystko było sypkie, nie dało rady sie ugnieśc :/ gdyby nie oryginalny przepis na cookidoo to nie wiedziałabym ze tam idzie tez żółtko, smietana, więcej masła itp.
    Oprocz tego dodalam puszkę kajmaku, a na to polewe czekoladowa z 2 tabliczek czekolady (zmieszałam gorzka, troche mlecznej i starego świętego Mikołaja z zeszłego roku 😄) posypałam zmiksowanymi orzechami laskowymi i włoskimi.

  • czerwca 22, 2019 at 20:37
    5.0

    Najlepsze z dużą ilością (150 g) gorzkiej czekolady. Pyszne!

  • czerwca 20, 2019 at 20:36

    Troche nie rozumiem tego przepisu kajmaj jest płynny wiec jak to ma zgestniec? a ciasta w calosxie sie nie piecze?

  • marca 4, 2018 at 09:02

    Super ciasto, szybkie i pyszne.

  • stycznia 4, 2018 at 18:34
    5.0

    Pyszne! Również użyłam 2 czekolad i jest optymalnie! Cooking 7

  • sierpnia 29, 2017 at 14:40

    Ciasto robi się bardzo szybko i łatwo, jednak faktycznie trochę mało wychodzi. Mimo to pyszne Smile

  • lutego 6, 2017 at 06:55

    Sybki, prosty i smaczny. Zgodnie z wcześniejszymi opinniami polecam dodać gorzką czekoladę tmrc_emoticons.)

  • grudnia 23, 2016 at 15:51

    Polecam zamiast jednej czekolady dac dwie. U mnie jedna to bylo malo. I wymieszalam tez troche z gorzka zeby nie bylo zbyt slodkie

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: