 
                                            
                                    Czas przygotowania
                                30min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                50min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     4 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                --
                            Składniki
500 g Rigatoni (lub np. pene) 300 g szynki, gotowanej, pokrojonej w kostkę 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 puszka groszku lub zamrożonego 80 g koncentratu pomidorowego 200 g śmietany 200 g sera żółtego (lub mozarelli) 20 g oliwy z oliwek zioła (obowiązkowo ore
- 1 puszki groszku (lub mrożonego)
- 300 g szynki gotowanej, pokrojonej w kostkę
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 80 g koncentratu pomidorowego
- 200 g śmietany np. 18%
- 200 g żółtego sera lub mozarelli
- 20 g oliwyz oliwek, plus dodatkowe, do wysmarowania formy i przelania makaronu po zagotowaniu
- 500 g rigatoni (lub np. pene)
- zioła, obowiązkowo oregano i kurkuma
- sól
- pieprz
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Koszyczek Koszyczek
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie, lub w Thermomixie;
 Do naczynia miksującego wlać 1500ml wody, gotować 15 min/100°C/obr. 1
 Przez otwór w pokrywie dodać 2 łyżeczki sóli i makaron, gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu lub jak poniżej/100°C/obr. 1
 wsteczne, lub do uzyskania twardości al dente, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek (Z racji, że
 makaron będzie się zapiekał - gotować 3 minuty krócej.). Odcedzić makaron w przystawce Varoma.
 2. Rozgrzej piekarnik do 200 ° C.
 3. Rozdrobnij czosnek z cebulą 5sek./obroty 5
 4. Zgarnij kopystką na dno.
 5. Dodaj Oliwę i uduś - 2min./Varoma/Obr. minimalne
 6. Dodaj pokrojoną w kostkę szynkę 2min./Varoma/obr. 2 - wsteczne
 7. Dodaj groszek, śmietanę, koncentrat pomidorowy, zioła, sól i pieprz 2min./Varoma/obr. 2 - wsteczne
 8. Makaron przełoż do naczynia do zapiekania wysmarowanego olejem. Polej odrobiną oleju i przemieszaj. Polej wytworzonym
 sosem. Kopystką doprowadź, aby sos dotarł do środka.
 9. Rozdrobnij ser 10 sek./obr.5 i posyp nim całość.
 10. Zapiekaj aż ser się stopi i zrumieni (ok. 20 minut).
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
               Kategorie przepisów: 
                                      
                
              
          
      INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Sosik wyszedł bardzo dobry, aczkolwiek proponuje rozdrabniać ser przed zrobieniem sosu. Nie trzeba wtedy myć naczynia