thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
10min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 28/08/12
zmieniono dnia: 19/01/14

Składniki

SOS

  • po 1/2 łyżeczki tymianku, oregano, papryki słodkiej
  • po 1 łyżeczce soli, bazylii, majeranku
  • 1 puszka pomidorow, w kawałkach
  • 200 g białych pieczarek, świeżych, przekrojonych na 4 części
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g cebuli
  • 250 g mięsa mielonego, od szynki
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 10 g oliwy z oliwek

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    SOSU
  1. Cebulę i czosnek rozdrabniamy 3sek/obr.5, zgarniamy na dno naczynia kopystką, dodajemy 10 g oliwy z oliwek i dusimy 3min/varoma/obr.2,

    Dodajemy zmielone mięso , miesamy 4sek/obr.Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 3

    Dodajemy resztę składników oraz przyprawy i gotujemy 10min/obr.Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 2 / temp. 100 st.C

    W między czasie gotujemy makaron al dente. Ja gotowałam makaron żytni razowy, z pełnego przemiału, bez jaj i soli (ekologiczny-polski).

    Dodajemy do ugotowanego makaronu sos i danie gotowe. Bardzo syte, ale zdrowe! 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

MAKARON Z SOSEM PO BOLOŃSKU

Wydrukuj:

Komentarze

  • marca 7, 2020 at 13:12

    Taki sobie. Wolę jednak w klasycznej wersji.

  • sierpnia 21, 2019 at 18:44
    5.0

    Rewelka. Zapisuję, polecam!

  • stycznia 28, 2018 at 13:30

    Zrobiłam, co prawda bez pieczarek. Moje dziecko powiedziało, że najlepszy obiad. Mięso miałam z cielęciny, posypałam kukurydzą.

  • stycznia 13, 2017 at 17:41

    Przepis bardzo fajny. Rodzince smakowało. Nie dodałam tylko pieczarek tmrc_emoticons.) Dodałam do ulubionych tmrc_emoticons.)

  • listopada 7, 2016 at 12:51

    Danie smaczne.Ja zamiast 10minut gotować zrobiłam 15 minut.Jeśli ktoś nie lubi pieczarek w kawałkach to można delikatnie zmiksować.Smile

  • lutego 21, 2016 at 21:56

    Sos bardzo smaczny , tylko następnym razem mięso przygotuje osobno bo wychodzi trochę za rzadkie. 

  • grudnia 29, 2014 at 16:21

    Zrobiłam co prawda bez pieczarek ale tez wyszedł bardzo dobry tmrc_emoticons.) dałam zioła i przyprawy jakie akurat miałam pod ręką, więc wyszła mi wariacja na temat wariacji tmrc_emoticons.;)

  • listopada 10, 2014 at 08:38

    Odsyłam do mojego komentarza z 1 października 2012 (poniżej). To jest sos " po bolońsku", a nie boloński. tmrc_emoticons.;)

  • listopada 9, 2014 at 23:43

    Wszystko super ,ale to nie jest bolognese !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Sa w bolognese dwa rodzaje mielonego miesa wieprzowe i wolowe, w Emilia Romania dodaje sie boczku a w Toscani salsiccii ,i bron panie Boze dodawac mleka ,zaden wloch by tego nie zrobil.

  • stycznia 19, 2014 at 17:36

    Gotujemy w temperaturze 100st. C. Nie wiem jak sie to stało, że to pominęłam. Myślę, że dla większości nie stanowi to problemu, ale oczywiście uzupełnię przepis. Dziękuje za zwrócenie uwagi. tmrc_emoticons.;)

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: