




Składniki
SOS
- po 1/2 łyżeczki tymianku, oregano, papryki słodkiej
- po 1 łyżeczce soli, bazylii, majeranku
- 1 puszka pomidorow, w kawałkach
- 200 g białych pieczarek, świeżych, przekrojonych na 4 części
- 1 ząbek czosnku
- 100 g cebuli
- 250 g mięsa mielonego, od szynki
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 10 g oliwy z oliwek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Cebulę i czosnek rozdrabniamy 3sek/obr.5, zgarniamy na dno naczynia kopystką, dodajemy 10 g oliwy z oliwek i dusimy 3min/varoma/obr.2,
Dodajemy zmielone mięso , miesamy 4sek/obr.
"Obroty wsteczne" 3
Dodajemy resztę składników oraz przyprawy i gotujemy 10min/obr.
"Obroty wsteczne" 2 / temp. 100 st.C
W między czasie gotujemy makaron al dente. Ja gotowałam makaron żytni razowy, z pełnego przemiału, bez jaj i soli (ekologiczny-polski).
Dodajemy do ugotowanego makaronu sos i danie gotowe. Bardzo syte, ale zdrowe!
SOSU
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Taki sobie. Wolę jednak w klasycznej wersji.
Rewelka. Zapisuję, polecam!
Zrobiłam, co prawda bez pieczarek. Moje dziecko powiedziało, że najlepszy obiad. Mięso miałam z cielęciny, posypałam kukurydzą.
Przepis bardzo fajny. Rodzince smakowało. Nie dodałam tylko pieczarek
Dodałam do ulubionych
Danie smaczne.Ja zamiast 10minut gotować zrobiłam 15 minut.Jeśli ktoś nie lubi pieczarek w kawałkach to można delikatnie zmiksować.
Sos bardzo smaczny , tylko następnym razem mięso przygotuje osobno bo wychodzi trochę za rzadkie.
Zrobiłam co prawda bez pieczarek ale tez wyszedł bardzo dobry
dałam zioła i przyprawy jakie akurat miałam pod ręką, więc wyszła mi wariacja na temat wariacji 
Odsyłam do mojego komentarza z 1 października 2012 (poniżej). To jest sos " po bolońsku", a nie boloński.
Wszystko super ,ale to nie jest bolognese !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Sa w bolognese dwa rodzaje mielonego miesa wieprzowe i wolowe, w Emilia Romania dodaje sie boczku a w Toscani salsiccii ,i bron panie Boze dodawac mleka ,zaden wloch by tego nie zrobil.
Gotujemy w temperaturze 100st. C. Nie wiem jak sie to stało, że to pominęłam. Myślę, że dla większości nie stanowi to problemu, ale oczywiście uzupełnię przepis. Dziękuje za zwrócenie uwagi.