- TM 31
 
Składniki
CIASTO
- 0.5 łyżki cukru
 - 0.5 łyżeczki soli
 - 40 g masla miękiego pokrojonego
 - 200 g mleka
 - 1 jajko kurze
 - 1 jajko do smarowania pierogow
 - 500 g mąki pszennej
 - 1 opakowanie drożdży instant - suchych
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Make, drozdze, cukier, sol i cukier wsypujemy do naczynia. Mieszkamy 10s/obr 6. Dodajemy pokrojone miekkie maslo i znow mieszamy 20s/obr 5.
Do wymieszanych skladnikow dodajemy jajko i letnie mleko.
Wybrabiamy ciasto 3 min/
"Ciasto" /
"Blokada naczynia miksującego" Ciasto nie powinno sie kleic. Powinno byc miekkie i plastyczne.
Jezeli ciasto sie klei, dosypujemy troche maki i ponownie wyrabiamy.
Walkujemy na stolnicy, wykrawamy szklanka krazki, napelniamy farszem (wg upodoban) i lepimy.Ulepione pierogi smarujemy jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 st) na 15 min.
Smacznego!
Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
Ciasto na pierogi do piekarnika
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
                    
                    
                                    
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Pyszne te pierogi. U mnie z farszem ruskim zachwyciły rodzinkę 😋 🥟🥟🥟🥟😋.
Są świetne 😍 robię z rozmaitymi farszami i sosikiem czosnkowym 👍
25 g drożdży świeżych
Dziś zrobiłam po raz pierwszy ...i już wiem , że będzie powtórka- genialne , proste, szybkie!!!! Bardzo dziękuję za przepis

            
Czy pierożki są tak samo dobre następnego dnia? Wystarczy podgrzać?
A jaki farsz?
ciasto super, polecam,jak nigdy nie piszę komentarzy tak ten zasługuje na wpis, tylko użyłam jak wcześniej wspomniano 25 g a nie 25dkg bo z pewnością ktoś sie pomylił
            
Przepis rewelacyjny !!! Ciasto jest idealne
            
Dodam tylko, że z tego co mi zostało zrobiłam grube paluchy posypane różnymi ziołami i piekłam tylko 10 min. były wyśmienite
Ciasto MEGA!! Właśnie zrobiłam z farszem z białej kiełbasy z cebulką i jabłkiem
 mój błąd, że za cieńko rozwałkowałam - nie trzeba tak cieńko 
 układałam na blaszce łączeniem do góry 
 po upieczeniu tego łączenia nie widać a pierożki stoją na baczość!! PYCHA!!
            
robię już czwarty raz ,nie dawałam jeszcze suchych drożdzy tylko 25 dk. świeżych, za każdym razem wychodzą rewelacyjne !!