thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
55min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 05/07/14
zmieniono dnia: 17/07/14

Składniki

na suflet

  • 2 szczypty pieprzu
  • 1 łyżeczek soli
  • 1 szczypty gałki muszkatałowej
  • 4 jajka
  • 150 gramów sera parmezan
  • 120 gramów mąki
  • 50 gramów masła
  • 100 gramów śmietany 18 %

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni. Małe foremki do sufletów wysmarować masłem i lekko oprószyć mąką.

    2. Do naczynia miksującego włożyćser i rozdrobnić 15s/ obr.7.

    Przełożyć do innego naczynia.

    3. Do naczynia miksującego włożyć jajka, 60 g mąki, masło, gałkę muszkatałową, sól, pieprz, podgrzać  4 min 30 s/ 90stopni/ obr.3.

    4. Dodaćser i śmietanę, wymieszać 10s/ obr.6.

    5. Masę przełożyć do przygotowanych foremek i piec 35- 40 mic .

    Suflet podawać gorący lub na zimno.

Porady

Aby uzyskać idealny rezultat należy kontrolować temperaturę i podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, gdyżnawet nieweilkie zmiany temp. mogą spowodować opadnięcie masy. Z tego powoduy należy podawać odrazu po przygotowaniu.

Zastoswałęm ser parmezan ale można również zastosowaćser gruyere.

Suflet przygotowałem po raz pierwszy i wyszedł przepyszny

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pyszny szybki suflet serowy

Wydrukuj:

Komentarze

  • marca 12, 2018 at 13:23

    Suflet jest po prostu boski!! Co niedzielę rano dzieciaki mnie budzą i ciągną do kuchni, aby im go przygotować (już na pamięć znam przepis..!!). Cała rodzina go uwielbia... aż musiałem zabrać Termomisia na narty.. Pozdrawiam

  • lipca 20, 2014 at 00:35

    Bardzo dziękuję tmrc_emoticons.))) pozdrawiamtmrc_emoticons.)

  • lipca 19, 2014 at 13:58

    Witam p.Alicjo

     

    Resztą mąki opruszyć foremki..tmrc_emoticons.) Suflet,napewno się uda i będzie smakował..tmrc_emoticons.)

    Pozdrawiam z upalnych Mazur

    Danuta Baska

  • lipca 19, 2014 at 13:13

    Pani Danusiu, prosze o podpowiedż co z reszta maki 60 g dodajemy do masy a pozostałe 60??? Marcin jest chyba na wczasach i nie odpisuje a widze ze Pani to juz tez robiła..... Chcialabym jutro zrobic.... Z gory dziekuje, pozdrawiam Alicjatmrc_emoticons.)

  • lipca 18, 2014 at 16:28

    Co robimy z pozostała mąką?? 60 g mąki dodajemy do masy a reszta posypujemy foremki czy dodajemy później? pozdrawiam

  • lipca 6, 2014 at 12:57

    Dziękuje Pani Danusiu, usłyszeć takie słowa od tak doświadczonej osoby jak Pani to zaszczy tmrc_emoticons.) Pozdrawiam

  • lipca 5, 2014 at 21:13

    Marcinku,potwierdzam super przepis. Cooking 6

     

    Bardzo dokładnie opisujesz przepisy. Cooking 7

    Dzięki za przepis

    Pozdrawiam

    Danuta Baska

     

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: