Składniki
Bułki
- 35-40 g drożdży
 - 100 g margaryny
 - 250 g mleka
 - 1 całe jajko
 - 100 g cukru
 - 1 łyżeczki soli
 - 550-600 g mąki
 - 15 g kardamonu, mielonego
 
Masę migdałową
- 150 g migdałów bez skórki, Jeżeli są w skórce to należy zanużyć je we wrzątku.
 - 70 g cukru
 - 70 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
 - 1 łyżeczki ekstrakt migdałowy, naturalny
 - 1 porcji białka jajek
 - 20 g śmietany 36%
 
Bitą śmietanę
- 1000 g śmietana 36%
 - 50 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Motylek - 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego wlać mleko i margaryne. W celu rozpuszczenia margaryny wymieszaj ją przez 3 min / 37 st C / obr. 3.
Dodać drożdze, cukier i kardemon wymieszać 2 min / 37st C / obr. 1.
Dodać pozostałe składniki. Wyrabiać 2 min /
"Blokada naczynia miksującego"  / 
"Ciasto" .Ciasto przelożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 30 min - jego obiętość powinna się podwoić.
Gotowe bułeczki pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na dodatkowe 60 min. W tym czasie bułeczki powinny podwoić swoją objętość i nabrać ladnego okrągłego kształtu. W tym czasie mozna przejść do kolejnego etapu przygotowania masy migdałowej. Pod koniec czasu rozgrzać piekarnik do temp. 225 stopni.
Całe migdały w skórkach zanurzyć we wrzątku, a następnie wyciągnij je i obierz ze skorupek. Umieść wraz cukrem, jajkiem i ekstraktem w Thermomixie i rozdrobnic do uzyskania jednolitej masy. 2 min / obr. 6. Jeżeli masa będzie zbyt twarda należy dodać śmietany.
Ubić śmietanę wg przepisu podstawowego Thermomix. Motylek 1 min / obr. 4 dodajac przy tym stopniowo cukier.
Przygotowanie ciasta na bułki
Masa migdałowa
Bita śmietana
Porady
W niektórych sklepach można kupić gotową masę migdałową. Należy pamiętać aby wyrobić ja w thermomixie z dodatkiem śmietany lub mleka w celu uzyskania lekko płynnej konsystencji.
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
                    
                    
                                    
                        
                        



                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Super
W szwecji we wtorek 12 lutego obchodzi sie tlusty wtorek, i z tej okazji wszedzie wszyscy beda jesc Semlorki! Mam nadzieje i ze Wy tez
 http://www.szwecjadzisiaj.pl/semle-pieczemy-sami/
Są cudne, jak młode prawdziwki. Dodaję do swojej kolekcji ulubionych!
Bułeczki wyglądają pięknie
  Brawo! Mam ochotę zabrać się za nie już dziś  
 
Swietna sprawa
 
  W sam raz dla takiego lakomczucha, jak ja
 
  Bierzemy sie do dziela