Składniki
Warstwa owocowa
- 400 g owoców, maliny, truskawki, brzoskwinie itp.
 - 1-2 opakowania galaretki, smak dobieram w zależności od rodzaju owoców
 
Masa Serowa
- 2 czubate łyżki żelatyny
 - 40 g cukru
 - 500 g białego twarogu, tłusty lub półtłusty
 - 400 g śmietana kremówka
 
Spód
- 240 g sucharów
 - 400 g nutelli
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Motylek - 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Suchary rozkruszyć na kwałki. Wrzucić do naczynia
"Blokada naczynia miksującego" 10 s/obr 4. Przełożyć do miski. Nutellę podgrzać w mikrofali ok 30-40 s i połączyć z sucharami. Rozprowadzić na spodzie blaszki. Wstawić do lodówki.2.Masa Serowa:
Wsypać cukier do
"Blokada naczynia miksującego" . Rozdrobnić 8 s/ obr 8. Założyć motylek. Wlać śmietanę. Ubić na pianę ok 30 s/ obr 3-4. W tym czasie rozpuścić żelatynę w 3 łyżkach zimnej wody (wymieszać). Odstawić na 5 min żeby napęczniała. Do naczynia 
"Blokada naczynia miksującego"  wrzucić twaróg. Utrzeć na głatką masę 20s / obr 7. Żelatynę podgrzać w mikrofali 20s lub podgrzać w wodnej kompieli w naczyńku w którym była rozpuszczona, aż się zrobi płynna. Szybko dodać do 
"Blokada naczynia miksującego"  masy serowej. Wymieszać 
"Mieszanie"  10 s/ obr 4.Masę wyłożyć na warstwę nutellowo-sucharową. Wstawić do lodówki żeby tężała.
Warstaw owocowa:
Podczas gdy tężeje masa serowa rozpuszczamy galaretkę( galaretki gdy ma się wyższą blaszkę) w 3/4 porcji wody z przepisu na opakowaniu. Odstawić, żeby trochę przestygłą.
Do naczynia
"Blokada naczynia miksującego"  wkładamy owoce jeżeli są mrożone rozdrabniamy 15 s / obr 8. Ja dodaję do mrożonych owoców ciepłą galaretkę i odrazu mieszam 
"Mieszanie" 10 s / obr 4 - 5. Jeżeli użyjemy świerzych owoców lub z puszki to można użyć niższych obrotów 10 s/ obr 6 i także dodać galaretkę i 
"Mieszanie"  10 s / obr 4 - 5.Masę wylewamy na warstwę serową i wstawiamy na ok 1- 2 godz. do lodówki.
Spód
Porady
Proponuję użyć okrągłą blaszkę średnica 28 cm.
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
                    
                    
                                    
                        
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Doskonały!
U mnie bardzo często gości na stole. Polecam !
Proszę o odpowiedź - czy zamiast sucharów moge użyć płatków owsianych zmielonych? Będzie zdrowiej ale czy uda się konsystencja?
bardzo dobry
Najlepszy
            
Sernik wygląda ładnie tylko szkoda, że przepis zawiera wiele niedomówień i błędów. Robiąc go po raz pierwszy można nieźle się zdenerwować. Sucharki warto rozdrobnić bardziej, żeby przy jedzeniu nie skakały po talerzu. Twaróg raczej sernikowy, a nie zwykły[[wysiwyg_imageupload:2677:]]. Pomysł na dodanie olejku do sera jest dobry- bez niego sernik nie ma smaku. Zamiast olejku można dodać też cukier wanilinowy. Owoce, których użyłam to jagody w połączeniu z galaretką porzeczkową- połączenie całkiem niezłe.
Super
Rewelacyjne doznania smakowe. Wszystkim bardzo smakuje. Jedynie do masy serowej daję odrobinę olejku śmietankowego lub waniliowego