thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 23/10/16
zmieniono dnia: 29/04/22

Składniki

  • 500 g twarogu
  • 230 g mąki pszennej (typ 550)
  • 1 jajko
  • 5 g soli (ok. 1 płaskiej łyżeczki)
  • 40 g masła
  • 30 g bułki tartej
  • 50 g cukru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć: ser twarogowy, jajko, mąkę i 1 łyżeczkę soli, wymieszać 40s/obr.3. Przełożyć na talerz, przykryć i zostawić na 30 minut. W tym czasie do dużego garnka wlać wodę, zagotować.

    Podzielić ciasto na części, na nie klejącej się powierzchni uformować wałki (Ø 2 cm). Pokroić na kawałki o grubości 1-2 cm. Do gotującej się wody wsypać 2 łyżeczki soli, gotować pierogi 7-8 minut. W międzyczasie przygotować dodatki.

    Do naczynia miksującego włożyć masło, podgrzać 2 min/Varoma/obr. 1.

    Dodać cukier i tartą bułkę, podsmażyć 4min/100°C/obr.2.

    Pierogi odcedzić, wyłożyć na talerze i posypać zasmażką z tartej bułki. Danie podawać na gorąco.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pierogi leniwe mięciutkie

Wydrukuj:

Komentarze

  • listopada 28, 2025 at 16:11

    Moje ulubione❣️

  • kwietnia 10, 2024 at 13:11

    robię od lat,tylko z połowy porcji. (oczywiście jajka nie dzielę na pół). Nie czekam 30 minut.

  • października 29, 2023 at 11:14
    3.0

    Za dużo mąki, przez co wyszły twardawe i mało twarogowe. Następnym razem dam 170g mąki i tylko trochę do podsypania na blacie - tak radzono w innych przepisach.

  • maja 15, 2021 at 06:49
    5.0

    Robiłam w wersji bezglutenowej. Wszystko tak samo ale inne mąki oczywiście. Dokładny przepis: 500 g twarogu + 75 g mąki ryżowej + 75 g mąki kukurydzianej + 75 g mąki ziemniaczanej + 1 jajko + 1 łyżeczka soli. Mieszałam 40 sek/obr. 3 czyli tak samo. Wychodzi idealne ciasto, którego już nie trzeba bardzo podsypywać mąką. Dosłownie odrobina. Kluski petarda. W smaku jak glutenowe, mięciutkie. Dziękuję za przepis tmrc_emoticons.)

  • grudnia 11, 2020 at 15:09

    Fajny szybki obiad, bez brudzenia rąk bo ciasto z misy wrecz wyskakuje samo tmrc_emoticons.) Syte cztery porcje wychodzą 🙃 Dałam mniej mąki niż w przepisie czytając wasze uwagi.

  • listopada 23, 2020 at 10:23

    Jak dla mnie chyba za dużo mąki przez co słabo wyczuwalny był twaróg. Dam im druga szansę i następnym razem dam znacznie mniej mąki

  • listopada 23, 2020 at 10:21

    Najlepsze!!! Cudowne!!! Bardzo dziękuje za ten przepis, nie ma lepszych leniwych od tych. Żadne ręcznie robione im nie dorównują.
    Dodaję skórkę z cytryny i nasionka z laski wanilii do bułki i jest mega mniam Love

  • marca 6, 2020 at 16:12

    Świetny przepis! Szybki i prosty posiłek, ciasto jest mega smaczne i miękkie. Dodajemy do ulubionych 😀

  • stycznia 23, 2020 at 15:44

    Super przepis, kopytka mięciutkie i pyszne.👌

  • stycznia 22, 2020 at 14:42

    REWELACJA !!!!!!! dziewczyny pytały dla czego wychodzą twarde. IM dłużej je gotujecie tym bardziej miekkie. Czas podany przez twórcę przepisu bardzo trafny. Wyszly super Love

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: