Czas przygotowania
                                15min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                15min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     6 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            
                            
                            Przepis jest testowany
                        
                                                            - TM 31
 
opublikowany: 17/11/10
                            
                zmieniono dnia: 29/11/11
                    Składniki
- 700 g wody
 - 150 g cukru
 - 2 goździki
 - 1 laska cynamonu
 - skórka z pomarańczy, z 1 sztuki
 - 400 g kawy, zaparzonej, mocnej
 - Opcjonalnie
 - 6 łyżeczek śmietany 30%
 - 6 łyżeczek ajerkoniak, u lub innego likieru
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier, goździki, laskę cynamonu, skórkę pomarańczy, gotować 12 min/100ºC/obr. 1. 
 - Dodać kawę, wymieszać 5 s/obr. 3. Przecedzić przez koszyczek. 
 - Przelać do formy (20x20 cm), odstawić do ostygnięcia, wstawić na około 12 godzin do zamrażarki. 
 - Zamrożone lody wyjąć na kilka minut z zamrażarki, pokroić na kawałki wielkości 4x4 cm, połowę umieścić w naczyniu miksującym, rozdrobnić przy pomocy kopystki 15 s/obr. 9, następnie ubić 30 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, powtórzyć czynność z drugą połową granity. 
 - Przełożyć do wysokich szklanek, każdą porcję polać łyżeczką śmietany i likieru. 
 
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier, goździki, laskę cynamonu, skórkę pomarańczy, gotować 12 min/100ºC/obr. 1. 
 
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze