
- TM 31
Składniki
- 50 g sera żółtego
Puree ziemniaczane
- 80 g masła
- 1/4 opakowania przyprawy Francuska Zapiekanka, Kamis
- 150 g mleka
- 500 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
Sos mięsny
- 3/4 opakowania przyprawy Francuska Zapiekanka, Kamis
- 400 g pomidorów z puszki,krojonych
- 500 g mięsa mielonego, wołowo-wieprzowego
- 60 g oliwy z oliwek
- 1 cebula
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia wkładamu cebulę, rozdrabniamy 5s/obr.5. Dodajemy oliwę i dusimy 3min/Varoma/obr.1.
Dodajemy mięso mielone, pomidory, 3/4 przyprawy i dusimy 10min/100st.C/obr.1.
Gotowy sos przekładamy do naczynia żaroodpornego i rozprowadzamy go równomiernie.
W naczyniu umieszczamy ziemniaki i zalewamy mlekiem. Zakładamy motylek i gotujemy 20min/100st.C/obr.1.
Dodajemy masło i przyprawę i miksujemy z motylkiem 30s/obr.3.
Gotowe puree układamy na sosie mięsnym.
1. Ser żólty rozdrobnić 5s/obr.6. i posypać nim zapiekankę.
2. Całość piec w piekarniku w temperaturze 180st.C około 20-30 minut.
Sos mięsny
Puree
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Nam niestety nie smakowała.. zapiekanka jak zupa, bez konkretnego smaku. Więcej jej niestety nie zrobię.
Zapiekanka wyszła bardziej jak zupa, ale w smaku bardzo pyszna, mimo że dałam tylko zioła i sól, zamiast przyprawy francuskiej. Muszę pokombinować nad konsystencją. Mimo wszystko polecam
Do wyprobowania dodalam
To puree mnie nie przekonuje. Myślę ze trzeba by je doprawić albo zamiast puree ułożyć lekko podgotowane ziemniaki na mleku platami, pod mięso i na.
Zmodyfikowalam przepis. Dziekuję za sugestię
Super, udało się jest pyszne :*
a co z pomidorami? kiedy je się dodaje?
Ser którym posypuje sie całość po wierzchu scala zapiekankę. Może miała Pani wodniste ziemniaki i stąd taka konstystencja puree. U mnie wyszło dosyć gęste
Ale właśnie w tej przyprawie nie ma żadnych sztucznych składników, bo ja bardzo zwracam uwagę na skład dodawanych przypraw (oto jej skład: sól, papryka słodka, musztarda w proszku (gorczyca biała, ocet spirytusowy, cukier, sól), czosnek granulowany-9%, orczyca biała, bazylia, cebula, cukier, suszone pomidory -4,5%, pieprz czarny, gałka muszkatołowa.)