Czas przygotowania
                                10h 0min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                11h 0min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     -- 
                                     -- 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            Składniki
Szybki chleb na śniadanie
- 220 gramów wody
 - 20 gramy drożdży świeżych
 - 1 łyżeczki cukru
 - 270 gramów maki pszennej chlebowej
 - 100 gramów mąki razowej typ 1850
 - 1 łyżek oleju
 - 3/4 łyżki soli
 - 1 łyżki czarnuszki, opcjonalnie
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Wieczorem  wyrabiamy ciasto , zajmie nam to około 5 minut, Do naczynia 
"Blokada naczynia miksującego"  dajemy  drożdżę, cukier i wodę ,2 min,
"Mieszanie" 1.
Nastepnie dodajemy resztę składników, 3 min
"Ciasto" . Wyjmujemy  na posypany mąką blat, formujemy  chlebek i wkładamy  do feremki posmarowanej olejem - ja uzywam silikonowej. Przykrywamy folia alminiową  lub sciereczką i wkładamy do lodówki na noc.
A rano wkładamy do zimnego piekarnika , temp. 200 stopni , czas pieczenia 1 godzina, Czas i temperatura pieczenia tak naprawdę zależy od rodzaju piekarnika i upodobań, ja lubię mocno przypieczony z chrupiacą skórką. 
Chlebek szybki na śniadanie jest modyfikacją przepisu na bułki dla zabieganych, Najszybszy sposób na świeży chlebuś rano.
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze