
- TM 31
Składniki
Ciasto
- 40 g drożdży
- 500 g wody
- 220 g mąki żytniej
- 1 łyżki oleju
- 1 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 450 g mąki pszennej razowej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do Thermomixa wlać 500g wody, dodać 40g świeżych drożdży i łyżeczkę cukru. Podgrzać czas 2 min/37 stopni/obroty 2.
Dodać 450g mąki pszennej razowej, 220g mąki żytniej, 2 łyżeczki soli, łyżkę oleju i wyrobić czas 2 min/
/
.
Ciasto przełożyć do inego naczynia, pozostawić do wyrośnięcia na około 40 min. a następnie przełożyć do natłuszczonej formy do pieczenia ( około 37 x 12 x 7 cm lub okrągłej około 20cm. Na wierzch można dodać ziarna słonecznika posmarowane roztrzepanym na gładko jajkiem.
Piec w rozgrzanym wcześniej piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 50 do 60 min. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić chleb w formie na około 10 minut, następnie wyjąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia
Porady
Choć przepis nie jest moim autorskim ( zmodyfikowałem ilość wody na większą - ładnie wyrasta poza formę tworząc przyjemny dla oka kształt ), zamieszczam go z tego względu że bardzo mi spasował wypiek i serdecznie go polecam innym.
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Jeden z lepszych przepisów na chleb ! Nie miałam świeżych drożdży wiec dalam 2 paczki po 8gr suchych i chlebek wyszedł idealny ! Zapisuję przepis i z pewnością będzie przez nas często robiony. Zdecydowanie polecam !
Chleb bardzo smaczny. Nieznacznie się kruszył, ale nie rozlatywał. Polecam przepis, sama na pewno jeszcze będę z niego korzystać.
Chlebek jest bardzo smaczny. Polecam
Polecam do zrobienia
Dziękuję za podpowiedż
Proszę ująć z gramatury wody 50gr w to miejsce dodać 50 gr oleju.
Pozdrawiam
Danuta Baska
Jajko pisłużyło mi tylko do posmarowania na wierzchu aby ziarna lepiej się trzymały ciasta. Lekko się kruszy lecz nie rozlatuje. Mojej żonie i mi bardzo smakuje. Będę próbował wariantów z ziarnami słonecznika, pestek dyni, siemienia lnianego i posypką sezamową.
Grażynko może za dużo drożdży było w tamtym przepisie .Jajko tu jest tylko na wierzchu więc nie ma większego znaczenia -moim skromnym zdaniem.Przecież moje chlebki też mają drożdże a się nie kruszą
Trzeba spróbować czegoś nowego
Marku,czy ten chlebek się kruszy ??? Ja upiekłam z mąki pszeno-żytniej i bez jajka ( wg innego przepisu) i mi się bardzo kruszył
Pozdrawiam