Składniki
- 50 g drożdży
 - 150 g pszenicy
 - 100 g mąki żytniej
 - 250 g mąki pszennej
 - 2 1/2 MT mleka
 - 2 łyżki miodu
 - Łyżeczka soli
 - Mak do posypania
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do suchego naczynia wsypać pszenicę, zemleć (1 min, obroty poz. turbo), przesypać do innego naczynia. Włożyć drożdże, mleko, miód i wymieszać (1,5 min, 37 st, obroty poz. 2). Dodać zmielone wcześniej ziarno, mąkę żytnią i pszenną, sól - wyrabiać 2,5 min. poz.
"Ciasto" 
Ciasto wyłożyć na talerz i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.
Następnie uformować 8 bułek i pozostawić jeszcze na 10 minut, rozgrzewając w tym czasie piekarnik do temperatury 200 st.
Zrobić nacięcia na bułkach w kształcie krzyża, posmarować białkiem, posypac makiem.
Piec 16-18 minut w 200 st.Smacznego!
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
                    
                    
                                    
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Małgorzata1981:
250ml mleka
1 miarka z pokrywki to 100ml
czyli 2 pełne miarki i 1/2 miarki tej z pokrywki przezroczystej
Bardzo dobre
Doskonale w smaku, u mnie z miodem gryczneym i pół a pół maki żytniej. Szkoda bo nie wyrosły ale pyszka
Witam. co oznqcza 2 1/2 MT mleka
Własnie zrobiłam-bardzo dobre