 
                                            
                                    - TM 5
Składniki
- 400 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki soli
- 220 g ciepłej wody
- 40 g oleju lub oliwy
- 40 g świeżych drożdży
- 2 szczypty cukru
- 1 roztrzepane jajko, do posmarownia bagietek
- 100 g ziarna pszenicy
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Do  "Blokada naczynia miksującego"  włożyć pszenicę, zemleć 30s/obroty 10. "Blokada naczynia miksującego"  włożyć pszenicę, zemleć 30s/obroty 10.- 2. Dodać mąkę, sól, wodę, olej/oliwę, drożdże i cukier, wyrobić 2min  "Blokada naczynia miksującego" / "Blokada naczynia miksującego" / "Ciasto" . "Ciasto" .- 3. Z ciasta uformować 3 bagietki, ułożyć na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bagietek posmarować jajkiem i zrobić ukośne nacięcia kopystką. - 4. Bagietki wstawić do zimnego piekarnika, piec około 30min w temperaturze 200⁰C. 
Porady
Opcjonalnie do ciata można dodać zioła prowansalskie i 150g wiórek sera mozzarella.
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
 
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Pszenne gnioty Nie mają nic wspólnego z bagietkami poza kształtem. Smakują prawie identycznie jak bułki pszenne.
 Nie mają nic wspólnego z bagietkami poza kształtem. Smakują prawie identycznie jak bułki pszenne.