Składniki
CIASTO
- 100 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 50 g drożdży
- 250 g mleka
- 2 żółtka
- 80 g masła miękkiego
- 500 g mąki przennej
- 1 jajko, do posmarowania bułek
- blacha do pieczenia
- papier do piecznia
- pędzelek do posmarowania
- foremka do wycinania krążków
- wałek do ciasta
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka -
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1) Do naczynia miksującego włożyć cukier,cukier waniliowy,drożdże i mleko, wymieszać 2 min. 30 s/ 50 C/obr.4. 2)Dodac żółtka ,masło mąke,wyrobić 1 min. 30 s./
"Ciasto" 3)Ciasto przełożyć do miski przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 30 min. blache wyłożyć papierem do pieczenia i odstawić. 4) Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką powieszchnie i rozwałkowac na grubość 1,5cm .Foremką o średnicy 8 cm wycinać z niego krążki i ułożyć je na blache .Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem .Rozgrzać piekarnik do 180 C i piec 20 -25 min.podawać po ostudzeniu.SMACZNEGO!!
Porady
Bułeczki można też przygotować na słodko
osypać kruszonką(w tym celu do naczynia miksującego wsypać 70g mąki,50g cukru,i 50 g masła wymieszać10s/obr6)po wysmarowaniu bułek jajkiem posypać kruszonką.Można też nadziaćbułeczki czekoladą przed włożeniem ich do piekarnika.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dlaTM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Właśnie wyjęłam z piekarnika
na ciepło są rewelacyjne
nie wiem czy zdążę spróbować na zimno-znikają w ekspresowym tempie!!! Super
Pyszne!! Zrobilam dzis pierwszy raz z kruszonka, wyszlo mi 12 buleczek, zanim ostygly zniknely 4
"Naprawdę niezłe ci wyszły" skomentował mój mąż konsumując drugą z kolei. Dzieci w tym samym czasie również zjadły po dwie i również stwierdziły, że pyszne. Więc daję 5 gwiazdek, wierząc im na słowo
( ja niestety nie spróbowałam gdyż jestem weganką). Zastanawiam się czy ktoś ma może wegański odpowiednik tego przepisu. Nie wiem czy jak bym dodała banana zamiast żółtek to też by wyszły?
Rewelacja...polecam...
Na ciepło wyśmienite. Czekam aż wystygną Kruszonka wyszła super, wykorzystałam ją nawet do deseru (gruszki pod kruszonką).
Dla mnie REWELACJA - pulchne i pyszne
Za drugim razem zmniejszyłam ilość cukru i wydaje mi się, że jest lepiej 
Bardzo smaczne.
Witam mam pytanie czy na drugi dzien sa miekkie bo ja zrobiłam je wieczorem ale na rano były twardawe i nie wiem dlaczego