3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

ŻUREK NA DOMOWYM ZAKWASIE


Wydrukuj:
4

Składniki

  • 6
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Żurek
  1. Żurek w wersji na bogato z białą kiełbasą, boczkiem wędzonym i jajkiem idealny na wielkanocny stół.

    SKŁADNIKI:
    - 500 g surowej białej kiełbasy,
    - 150 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę,
    - 6-7 suszonych grzybów wcześniej namoczonych,
    - 3 łyżki śmietany 18 %,
    - 3 łyżeczki chrzanu,
    - 2 ząbki czosnku,
    - 50 g cebuli,
    - 3 łyżki oleju,
    - 700 g wody,
    - 500 g dobrego zakwasu na żurek,
    - 2 liście laurowe,
    - 4 ziarna ziela angielskiego,
    - 2 łyżeczki domowej jarzynki,
    - ½ łyżeczki soli,
    - 2 łyżeczki majeranku.

    Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 5 sekund/obroty 5.
    Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
    Wlać olej, dusić 2 minuty/100°C/obroty 1.
    Dodać boczek, dusić 3 minuty/120°C/obroty wsteczne 1.
    Dodać wodę, namoczone grzyby, przyprawy.
    Kiełbasę umieścić na dolnej części Varoma, gotować na parze 20 minut/Varoma/obroty 1.
    Po tym czasie zdjąć przystawkę Varoma, kiełbasę przestudzić i pokroić w plastry, dodać do naczynia miksującego, wlać zakwas – gotować 12 minut/100°/obroty 1.
    Na końcu dodać chrzan i śmietanę - gotować 3 minuty/100°C/obroty wsteczne 2.
    Zupę podawać z cząstkami jajek ugotowanych na twardo.

    Zakwas na żurek wielkanocny:
    • 5 łyżek mąki żytniej razowej typ 2000,
    • 700 ml letniej wody przegotowanej,
    • 4 ząbki czosnku,
    • 3 liście laurowe,
    • 4 ziarna ziela angielskiego,
    • 2 ziarna pieprzu czarnego.

    Do słoika wsypać mąkę, dodawać stopniowo wodę energicznie mieszając by nie powstały grudki. Dodać wszystkie przyprawy i wymieszać ponownie. Słoik przykryć gazą lub lnianą ściereczką i pozostawić na kilka dni (ja najczęściej zostawiam na 5) w temperaturze pokojowej. Zakwas mieszać codziennie. Gdy zacznie pachnieć i smakować kwaskowo to znak, że jest już gotowy - należy wtedy przelać do szklanej butelki i trzymać w lodówce. *do zakwasu można dodać kawałek skórki domowego chleba razowego lub łyżkę soku z ogórków kiszonych by przyspieszyć proces fermentacji

    Zapraszam do videoprzepisu: https://www.youtube.com/watch?v=3iGZYPt0ixQ&t=4s

    Facebook: https://www.facebook.com/thermomaniak/ Instagram: https://www.instagram.com/thermomaniak/
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy