3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

ZUPA KREM ZE SZPARAGÓW W TRZECH ODSŁONACH


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

ZIOŁA DO POSYPANIA ZUPY

  • świeży koperek
  • świeża natka pietruchy
  • Świeży tymianek

DODATKI (OPCJONALNIE)

  • grzanki z razowego chleba
  • ugotowana kasza jaglana
  • ugotowany ryż

ZUPA

  • mielony pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki suszonych warzyw (sproszkowanych w Thermomixie), opcjonalnie
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 10-20 g oliwy, lub klarowanego masła
  • 1-2 cm obranego korzenia imbiru
  • pół łyżeczki kurkumy, mielonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 100-120 g cebuli
  • 900 g ciepłej wody
  • 700 g obranych białych szparagów, (2 pęczki)
  • 6
    50h 0min
    Czas całkowity 30h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. 1. do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 3s/obr.5, składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego

    2. dodać  oliwę lub masło klarowane, nałożyć miarkę, dusić 3 min/120st/obr.1

    3. dodać pokrojone na ok. 3 cm kawałki obrane szparagi (twarde końcówki szparagów należy odrzucić), wodę, sól, kurkumę i pokrojone kawałki imbiru, przykryć miarką i gotować 20-25min/100st/obr.1, jeżeli szparagi będą miękkie po 20 min można skończyć gotowanie

    4. dodać startą gałkę muszkatołową , miksować 1 min (przez pierwsze 50 sek/obr.5-6, a następne 50 sek/obr. 8-9)

    5. ciepłą zupę przelać do bulionówek, każdą porcję można posypać innymi świerzymi ziołami: zieloną pietruchą, koperkiem lub tymiankiem

    6. aby zupa była bardziej sycąca można podawać ją z ugotowaną kaszą jaglaną lub ryżem

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Dla smakoszy można dodać 30g śmietany kremówki,co bardzo podniesie smak zupy, ale wtedy już nie będzie to danie wegetariańskie.

Zamiast pieprzu można dodać również sproszkowaną paprykę. Obecność pieprzu lub papryki jest konieczna ponieważ wówczas organizm wchłonie kurkumę .


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo dobra zupa!

    Zgłoszony przez grania na maja 17, 2016 at 16:18.

    Bardzo dobra zupa!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie próbowałam. Te ze słoika

    Zgłoszony przez JOANNA MORAWSKA KOSZALIN na maja 10, 2016 at 14:28.

    Nie próbowałam. Te ze słoika są już przetworzone, myślę, że się nie nadają.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • czy można ewentualnie użyć

    Zgłoszony przez Magdusia_Grzelak na kwietnia 15, 2016 at 21:39.

    czy można ewentualnie użyć szparaków ze słoika? Ktoś może próbowal?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pzrepis koniecznie muszę

    Zgłoszony przez wiesia w na listopada 17, 2015 at 18:21.

    pzrepis koniecznie muszę wypróbować tmrc_emoticons.)

    wiesia w 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przypominam tylko, że zielone

    Zgłoszony przez Aluna na lipca 5, 2015 at 14:26.

    Przypominam tylko, że zielone szparagi wystarczy umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Robimy do tak: chwytamy za końce szparaga i wyginamy go w łuk aż do momentu przełamania. Część z kwiatostanem wykorzystujemy do zupy krem. Oczywiście pozostałe lekko zdrewniałe (najlepiej w siateczce) możemy wrzucić do wywaru ale należy wyjąć je przed zmiksowaniem, bo są łykowate.

    Ładnie też wygląda gdy parę  końcówek z kwiatostanem odetniemy przed z miksowaniem i położymy je na wierzchu kremowej zupki na talerzu.

    Pozdrawiam i smacznego 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja nie dodałam imbiru, bo

    Zgłoszony przez Aluna na lipca 5, 2015 at 14:03.

    Ja nie dodałam imbiru, bo lubię charakterystyczny smak zielonych szparagów. Zatem można.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • a może być bez imbiru?

    Zgłoszony przez agnieszka99 na lipca 5, 2015 at 11:41.

    a może być bez imbiru?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super zupka.polecam I

    Zgłoszony przez Aluna na czerwca 21, 2015 at 22:09.

    Super zupka.polecam tmrc_emoticons.)

    I okazuje się że wcale nie trzeba "zagęszczaczy " żeby było kremowo i zdrowo.

    Można też na "zielono" czyli z zielonymi szparagami ale wtedy bez kurkumy i koniecznie z łyżeczką masełka prawdziwego dodanego do ostatniego miksowania. Mniam !

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze