thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

ZUPA

  • 20 g korzenia pietruchy pokrojonego na kawałki
  • 15-20 g oliwy (lub masła klarowanego)
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziele angielskie
  • 1000 g ciepłej wody
  • 80 g kaszy jaglanej (uprażonej na patelni i przelanej wrzątkiem)
  • sól i pieprz do smaku
  • świeży lub mrożony koper do posypania
  • 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 50 g Marchewki pokrojonej na kawałki
  • 80 g cebuli
  • 25 g suszonych grzybów

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. odważyć suszone grzyby, przepłukać pod bierzącą wodą (np. w koszyczku), następnie przełożyć do innego naczynia, zalać wodą tak, aby zakryła grzyby, odstawić np. na noc

    2. do naczynia miksującego włożyć cebulę, marchew i korzeń pietruchy, nałożyć miarkę, posiekać 4s/obr.5, składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego

    3. dodać oliwę lub klarowane masło, lubczyk, liść laurowy i ziele angielskie, nałożyć miarkę, dusić 3 min/120st/obr. 1

    4. dodać grzyby (można pokroićw paseczki) z wodą, w której się moczyły, kaszę jaglaną, ciepłą wodę, gotować z nałożoną miarką 25min/100st/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 1, gdy zacznie wrzeć zmniejszyć temp. do 98st

    5. 5 min przed końcem można dodać 1 kostkę bulionu zrobionego wg przepisu //www.przepisownia.pl/przepisy-podstawowe-przepisy/bulion-warzywny-dla-alergik%C3%B3w/493732

    6. po ugotowaniu doprawić solą i pieprzem, posypać koperkiem

Porady

Na talerzu można dodatkowo posypać szczyptą zmielonego ostropestu lub kozieradki.

Można zwiększyć ilość kaszy jaglanej do 110g (zupa będzie gęstsza) i wówczas również dodać wody  do kreski max naczynia miksującego.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

ZUPA GRZYBOWA Z KASZĄ JAGLANĄ

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: