 
                                            
                                    - TM 5
Składniki
ZUPA
- 20 g korzenia pietruchy pokrojonego na kawałki
- 15-20 g oliwy (lub masła klarowanego)
- 1 liść laurowy
- 1 ziele angielskie
- 1000 g ciepłej wody
- 80 g kaszy jaglanej (uprażonej na patelni i przelanej wrzątkiem)
- sól i pieprz do smaku
- świeży lub mrożony koper do posypania
- 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
- 50 g Marchewki pokrojonej na kawałki
- 80 g cebuli
- 25 g suszonych grzybów
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Koszyczek Koszyczek
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. odważyć suszone grzyby, przepłukać pod bierzącą wodą (np. w koszyczku), następnie przełożyć do innego naczynia, zalać wodą tak, aby zakryła grzyby, odstawić np. na noc - 2. do naczynia miksującego włożyć cebulę, marchew i korzeń pietruchy, nałożyć miarkę, posiekać 4s/obr.5, składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego - 3. dodać oliwę lub klarowane masło, lubczyk, liść laurowy i ziele angielskie, nałożyć miarkę, dusić 3 min/120st/obr. 1 - 4. dodać grzyby (można pokroićw paseczki) z wodą, w której się moczyły, kaszę jaglaną, ciepłą wodę, gotować z nałożoną miarką 25min/100st/  "Obroty wsteczne" 1, gdy zacznie wrzeć zmniejszyć temp. do 98st "Obroty wsteczne" 1, gdy zacznie wrzeć zmniejszyć temp. do 98st- 5. 5 min przed końcem można dodać 1 kostkę bulionu zrobionego wg przepisu //www.przepisownia.pl/przepisy-podstawowe-przepisy/bulion-warzywny-dla-alergik%C3%B3w/493732 - 6. po ugotowaniu doprawić solą i pieprzem, posypać koperkiem 
Porady
Na talerzu można dodatkowo posypać szczyptą zmielonego ostropestu lub kozieradki.
Można zwiększyć ilość kaszy jaglanej do 110g (zupa będzie gęstsza) i wówczas również dodać wody do kreski max naczynia miksującego.
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
 
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Ciekawy przepis, efekt zadziwiający. Smaczna
Zupa bardzo pyszna moja wersja jest na bazie prawdziwków i kaszy jęczmiennej - zapraszam do wypróbowania
 moja wersja jest na bazie prawdziwków i kaszy jęczmiennej - zapraszam do wypróbowania 
Zupka bardzo smaczna. Moja pierwsza zupa w nowym TM
Koniecznie i ja muszę przetestować. Wtorek będzie tym dniem.
koniecznie muszę spróbować
Zupa rewelacja!! tylko ja dodawałam przygoowany wcześniej bulion.