3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

ZUPA GRZYBOWA Z KASZĄ JAGLANĄ


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

ZUPA

  • 20 g korzenia pietruchy pokrojonego na kawałki
  • 15-20 g oliwy (lub masła klarowanego)
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziele angielskie
  • 1000 g ciepłej wody
  • 80 g kaszy jaglanej (uprażonej na patelni i przelanej wrzątkiem)
  • sól i pieprz do smaku
  • świeży lub mrożony koper do posypania
  • 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 50 g Marchewki pokrojonej na kawałki
  • 80 g cebuli
  • 25 g suszonych grzybów
  • 6
    30min
    Czas całkowity
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. 1. odważyć suszone grzyby, przepłukać pod bierzącą wodą (np. w koszyczku), następnie przełożyć do innego naczynia, zalać wodą tak, aby zakryła grzyby, odstawić np. na noc

    2. do naczynia miksującego włożyć cebulę, marchew i korzeń pietruchy, nałożyć miarkę, posiekać 4s/obr.5, składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego

    3. dodać oliwę lub klarowane masło, lubczyk, liść laurowy i ziele angielskie, nałożyć miarkę, dusić 3 min/120st/obr. 1

    4. dodać grzyby (można pokroićw paseczki) z wodą, w której się moczyły, kaszę jaglaną, ciepłą wodę, gotować z nałożoną miarką 25min/100st/Obroty wsteczne1, gdy zacznie wrzeć zmniejszyć temp. do 98st

    5. 5 min przed końcem można dodać 1 kostkę bulionu zrobionego wg przepisu //www.przepisownia.pl/przepisy-podstawowe-przepisy/bulion-warzywny-dla-alergik%C3%B3w/493732

    6. po ugotowaniu doprawić solą i pieprzem, posypać koperkiem

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Na talerzu można dodatkowo posypać szczyptą zmielonego ostropestu lub kozieradki.

Można zwiększyć ilość kaszy jaglanej do 110g (zupa będzie gęstsza) i wówczas również dodać wody  do kreski max naczynia miksującego.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Ciekawy przepis, efekt zadziwiający. Smaczna

    Zgłoszony przez kamenc na września 24, 2018 at 16:02.

    Ciekawy przepis, efekt zadziwiający. Smaczna

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zupa bardzo pyszna moja

    Zgłoszony przez WegJ15 na stycznia 5, 2016 at 20:31.

    Zupa bardzo pyszna tmrc_emoticons.) moja wersja jest na bazie prawdziwków i kaszy jęczmiennej - zapraszam do wypróbowania Cooking 1

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zupka bardzo smaczna. Moja

    Zgłoszony przez Betkakas na grudnia 30, 2015 at 16:37.

    Zupka bardzo smaczna. Moja pierwsza zupa w nowym TM tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Koniecznie i ja muszę

    Zgłoszony przez Jacek Wendolowski na grudnia 12, 2015 at 13:49.

    Koniecznie i ja muszę przetestować. Wtorek będzie tym dniem.

     Jacek


    "Nieważne co gotujesz - ma smakować i już"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • koniecznie muszę spróbować

    Zgłoszony przez wiesia w na listopada 17, 2015 at 18:16.

    koniecznie muszę spróbować tmrc_emoticons.)

    wiesia w 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zupa rewelacja!! tylko ja

    Zgłoszony przez madziagr na listopada 13, 2015 at 10:35.

    Zupa rewelacja!! tylko ja dodawałam przygoowany wcześniej bulion.

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze