Składniki
2 litr/litra/litry/litrów
- 2 łyżki bulionu, dowolny, własnej roboty
- Sòl morska
- gałka muszkatałowa, najlepiej świeżo starta
Składniki
- 100 gramów cebuli
- 1 ząbka czosnku, obrane
- 20 gramów oliwy z oliwek, dobrej jakości
- 800 gramów dyni, najlepiej hokkaido
- 50 gramów mleka kokosowego
- 1 szczypty kurkumy, mielonej
- 1 szczypty przyprawy curry
- 1 szczypty pieprzu czarnego
- gałaka muszkatałowa, najlepiej świeżo starta
- 2 łyżki bulionu, dowolnego, własnej roboty
-
6
30min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
1. Do naczynia miksującego wrzucamy 100g cebuli przekrojonej na pół i do tego 1 ząbek czosnku.Rozdrabmiany 5 sek./ob.5
2. Kopystką zgarniamy cebulę ze ścianek na dno. Wlewamy 20 gramów oliwy z oliwek, u mnie nierafinowana i niefiltrowana.Dusimy cebulkę 2 min/varoma/ob.2
3. Do naczynia miksującego wrzucamy połewę dyni (400g) pokrojonej na kawałki ok 3cm. Miksujemy 10sek/ob. 4-6.
Następnie wrzucamy resztę dyni i miksujemy 10sek/ob. 4-6 wspomagając się kopystką.
4. Wlewamy 650g wody (tak aby przykryło dynię) i przyprawy: 1,5 łyżki bulionu, kurkumę, curry, imbir.
5. Gotujemy 20min/100stopni/ob. 2 (pierwszą minutę daję na ob. 3 aby dobrze się wymieszało)
6. Dodajemy mleczko kokosowe
7. Miksujemy 30s/obroty 1-8 (stopniowo zwiększając)
8. Doprawiamy szczyptą gałki muszkatałowej, do smaku solą, pieprzem i można dodać cukier. Po doprawieniu można zupę jeszcze wymieszać, 5sek/ob.5
9. Podajemy polane mlekiem kokosowym i uprażonym słonecznikiem.
SMACZNEGO!
Przygotowanie
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
[[wysiwyg_imageupload:2474:]]
[[wysiwyg_imageupload:2475:]]
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzMoja pierwsza zupa na TM 21 i wyszła super
Moja pierwsza zupa na TM 21 i wyszła super
Brak informacji, ile imbiru- i jakiego. Te...
Brak informacji, ile imbiru- i jakiego. Te szczytpy przypraw to za mało, zupa wychodzi bez wyrazu, jest mdła.
Super, super, super!
Super, super, super!
właśnie taki przepis szukałem, dorzucę jeszcze...
właśnie taki przepis szukałem, dorzucę jeszcze wędzoną papryke i będzie super
smaczna zupa:) ja robiłam z
smaczna zupa
ja robiłam z dyni piżmowej.
Zupa pierwsza klasa Co
Zupa pierwsza klasa
Co prawda ja robiłam z dynii bliżej nieokreślonego gatunku bo nie udało mi się nigdzie hokkaido kupić teraz, więc kolor troszkę nie ten, ale w smaku i tak pychota 
przepis wygląda świetnie
przepis wygląda świetnie
wypróbuję na pewno. pozdrawiam
wiesia w
Zupa pyszna:-)
Zupa pyszna