3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Zupa Dyniowa - bez laktozy, glutenu i wege


Wydrukuj:
4

Składniki

2 litr/litra/litry/litrów

  • 2 łyżki bulionu, dowolny, własnej roboty
  • Sòl morska
  • gałka muszkatałowa, najlepiej świeżo starta

Składniki

  • 100 gramów cebuli
  • 1 ząbka czosnku, obrane
  • 20 gramów oliwy z oliwek, dobrej jakości
  • 800 gramów dyni, najlepiej hokkaido
  • 50 gramów mleka kokosowego
  • 1 szczypty kurkumy, mielonej
  • 1 szczypty przyprawy curry
  • 1 szczypty pieprzu czarnego
  • gałaka muszkatałowa, najlepiej świeżo starta
  • 2 łyżki bulionu, dowolnego, własnej roboty
5

Przygotowanie

    Przygotowanie
  1. 1. Do naczynia miksującego wrzucamy 100g cebuli przekrojonej na pół i do tego 1 ząbek czosnku.Rozdrabmiany 5 sek./ob.5

    2. Kopystką zgarniamy cebulę ze ścianek na dno. Wlewamy 20 gramów oliwy z oliwek, u mnie nierafinowana i niefiltrowana.Dusimy cebulkę 2 min/varoma/ob.2

    3. Do naczynia miksującego wrzucamy połewę dyni (400g) pokrojonej na kawałki ok 3cm. Miksujemy 10sek/ob. 4-6.

    Następnie wrzucamy resztę dyni i miksujemy 10sek/ob. 4-6 wspomagając się kopystką.

    4. Wlewamy 650g wody (tak aby przykryło dynię) i przyprawy: 1,5 łyżki bulionu, kurkumę, curry, imbir.

    5. Gotujemy 20min/100stopni/ob. 2 (pierwszą minutę daję na ob. 3 aby dobrze się wymieszało)

    6. Dodajemy mleczko kokosowe

    7. Miksujemy 30s/obroty 1-8 (stopniowo zwiększając)

    8. Doprawiamy szczyptą gałki muszkatałowej, do smaku solą, pieprzem i można dodać cukier. Po doprawieniu można zupę jeszcze wymieszać, 5sek/ob.5

    9. Podajemy polane mlekiem kokosowym i uprażonym słonecznikiem.

     

    SMACZNEGO!

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

[[wysiwyg_imageupload:2474:]]

 

 

 

 

 

 

[[wysiwyg_imageupload:2475:]]


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Moja pierwsza zupa na TM 21 i wyszła super

    Zgłoszony przez ka.ro.li.na na lipca 22, 2017 at 13:04.

    Moja pierwsza zupa na TM 21 i wyszła super tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Brak informacji, ile imbiru- i jakiego. Te...

    Zgłoszony przez mamula na listopada 29, 2016 at 16:04.

    Brak informacji, ile imbiru- i jakiego. Te szczytpy przypraw to za mało, zupa wychodzi bez wyrazu, jest mdła.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super, super, super!

    Zgłoszony przez Tina0910 na listopada 17, 2016 at 16:23.

    Super, super, super! tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • właśnie taki przepis szukałem, dorzucę jeszcze...

    Zgłoszony przez Bodek_B na listopada 4, 2016 at 14:38.

    właśnie taki przepis szukałem, dorzucę jeszcze wędzoną papryke i będzie superCooking 10

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • smaczna zupa:) ja robiłam z

    Zgłoszony przez milford na września 13, 2016 at 16:05.

    smaczna zupatmrc_emoticons.) ja robiłam z dyni piżmowej.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zupa pierwsza klasa Co

    Zgłoszony przez Wilusz22 na marca 10, 2016 at 17:54.

    Zupa pierwsza klasa tmrc_emoticons.) Co prawda ja robiłam z dynii bliżej nieokreślonego gatunku bo nie udało mi się nigdzie hokkaido kupić teraz, więc kolor troszkę nie ten, ale w smaku i tak pychota tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • przepis wygląda świetnie

    Zgłoszony przez wiesia w na listopada 11, 2015 at 17:37.

    przepis wygląda świetnie tmrc_emoticons.)

    wypróbuję na pewno. pozdrawiam

    wiesia w 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zupa pyszna:-)

    Zgłoszony przez AnulaK na listopada 6, 2015 at 13:36.

    Zupa pysznatmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze