thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
2h 45min
Czas całkowity
2h 45min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Salmorejo

  • 1000 g pomidory, dojrzałe
  • 100 g bagietki, może być czerstwa
  • 60 g oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaskich łyżeczek soli, drobnej
  • 4 jajka
  • 2 plastrów szynki długodojrzewające, Jamon Serrano

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Salmorejo - hiszpański chłodnik
  1. Umieścić pomidory w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i zblendować 10sek/obr 10

    Bagietkę pokroić na małe części i zalać zblendowanymi pomidorami ( można wrzucić bagietkę do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i tak pozostawić ).

    Pozostawić na 30 minut do wchłonięcia pomidorów przez bagietkę.
  2. Obrać czosnek i dodać do bagietki w pomidorach. Dodać oliwę i sól.

    Zmiksować 15 sek. / obr. 10

    Pozostawić na 2h w lodówce do schłodzenia. W tym czasie ugotować jajka.
  3. Wyjąć salmorejo z lodówki, przelać do talerzy. Udekorować jajkiem i szynką.

Porady

Idealne na lato

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Salmorejo

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY