Tu jesteś:
4
Składniki
4 porcja/porcje/porcji
Salmorejo
- 1000 g pomidory, dojrzałe
- 100 g bagietki, może być czerstwa
- 60 g oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 płaskich łyżeczek soli, drobnej
- 4 jajka
- 2 plastrów szynki długodojrzewające, Jamon Serrano
-
6
2h 45min
Czas całkowity 2h 45minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Umieścić pomidory w "Blokada naczynia miksującego" i zblendować 10sek/obr 10
Bagietkę pokroić na małe części i zalać zblendowanymi pomidorami ( można wrzucić bagietkę do "Blokada naczynia miksującego" i tak pozostawić ).
Pozostawić na 30 minut do wchłonięcia pomidorów przez bagietkę. - Obrać czosnek i dodać do bagietki w pomidorach. Dodać oliwę i sól.
Zmiksować 15 sek. / obr. 10
Pozostawić na 2h w lodówce do schłodzenia. W tym czasie ugotować jajka. - Wyjąć salmorejo z lodówki, przelać do talerzy. Udekorować jajkiem i szynką.
Salmorejo - hiszpański chłodnik
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Idealne na lato
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz