3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Paprykowa zupa meksykańska


Wydrukuj:
4

Składniki

0 litr/litra/litry/litrów

Zupa

  • 100 g cheddara
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 20 g papryczki chili, bez pestek, 1 średnia sztuka
  • pieprz, sól, kumin, oregano, gałka muszkatołowa
  • 250 g mięsa mielonego, np. wieprzowo-wołowe
  • 100 g śmietanki 30%
  • 400 g pomidorów z puszki z sokiem, 1 puszka
  • 2-3 ząbki czosnku, obranego
  • 80 g cebuli, 1 średnia sztuka obrana, pokrojona w 1/4
  • 0,25 litra Bulionu warzywnego, do namoczenia grahamki
  • 90 g 1 bułka grahamka
  • oliwa z oliwek
  • 500 g papryka czerwona, bez gniazd nasiennych, pokrojona w 1/8 (3szt)
  • 6
    45min
    Czas całkowity 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Pieczenie papryki
  1. Nagrzej piekarnik na 220-250st. Na blasze wyłozonej papierem do pieczenia wyłóż luźno ósemki papryki czerwonej, skrop oliwą z oliwek. Piecz 15-20min do uzyskania spieczonej, nawet zaczernionej skórki. Nie obcinamy tych "spalonych" elementów - nadadzą zupie grilowanego smaku. Jeżeli masz mozliwość - ugriluj paprykę !

  2. Smażenie mięsa
  3. Na rozgrzaną patelnię do beztłuszczowego smażenia wrzuć mięso mielone smaż do zarumienienia (nie na wiór !) Dopiero wtedy przypraw niewielką ilością soli, czarnego pieprzu, pieprzem cayenne, kuminem. Odstaw.

  4. Przygotowanie zupy
  5. W naczyniu namocz grahamkę w bulionie. Do naczynia miksującego wrzuć cebule, czosnek - rozdorbnić ob.5/4s. Kopystką zebrać ze ścianek do środka, wlać 2 łyżki oliwy z oliwek i zeszklić - varoma/ob.4/3min. 

    Dorzucić pokrojona na większe cząstki papryczkę chili, pomidory z puszki z soskiem, przecier pomidorowy oraz upieczoną paprykę i zmiskować na gładko - ob7/10s. Dorzucić grahamkę z bulionem i ponownie zmiksować ob7/10s. 

    Dorzucić do zupy usmażone mielone mięso. Gotować na obrotach wstecznych ob2/5min/varoma.

  6. Salsa serowa
  7. Cheddar rozdrobnic w czystym naczyniu - ob6/10s. Dolać śmietanki 30%, doprawić szczyptą gałki muszkatołowej, gotować 80st/ob4/4min. Gorącą polewać po wierzchu każdej porzji zupy. 

    Dla leniwych - śmietankę dodac pod koniec gotowania do zupy bezposrednio, każdą porcję posypać sporą ilością sera.

  8. Dodatkowo? :)
  9. Zupa jest bardzo gęsta, dośc ostra i bardzo aromatyczna. Wcinają ją również osoby nie przepadające za paprykowymi smakami. Na porcję przewiduję niewielkie bulionówki 200-250ml.

    Do zupy można dorzucić troche kukurydzy lub czerwonej fasoli konserwowej - po garści na podane porcje. 

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Jeżeli lubisz tak jak ja orzeźwiające smaki duś cebulę z czosnkiem z dodatkiem soku z cytryny/limonki !


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy