Składniki
0 porcja/porcje/porcji
NA ZUPĘ :
- woda
- pieprz, słodka i ostra papryka do smaku, ewentualnie tabasco
- śmietana ( opcjonalnie )
- 1 łyżka majeranku suszonego
- 90 g przecieru pomidorowego Pudliszki mały słoiczek
- szczypta pieprzu
- 1 kostka Knorr na wędzonym boczku
- 1 duży listek laurowy ( złamany na pół )
- 3 ziela angielskie
- 140-150 g kiełbasy np. podwawelskiej pokrojonej w półksiężyce
- 120 g boczku wędzonego pokrojonego w kostke
- 20 g oleju
- 1 cebula ( mała 35g-40g ) obranej i pokrojonej w kostkę lub rozdrobnionej w TM – 3s/obr.5
- 500 g fasolki średniej „Jaś” ( waga moczonej całą noc fasolki )
-
6
50min
Czas całkowity 50minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Do naczynia miksującego włożyć pokrojoną w kostkę cebulę (lub rozdrobnioną w TM)
Dodać olej i dusić – 2min / 120*C /obr.1
Dodać boczek wędzony, kiełbasę i dusić –
3min / 120*C /
"Obroty wsteczne" /obr.1
Teraz wkładamy : ziele angielskie, listek laurowy, szczyptę pieprzu, kostkę Knorra na wędzonym boczku, fasolę razem z wodą w której się moczyła (aby nie pozbywać się magnezu i potasu)
Dolewamy wody tak aby sięgała do 1,5 litra w naczyniu
Nakładamy pokrywę i na niej ustawiamy koszyczek.
Gotujemy – 40min / 100*C /
"Obroty wsteczne" / obr.1,5- 2
Sprawdzamy czy fasolka jest na nasz gust miękka, jeżeli tak to dodajemy przecier pomidorowy i majeranek – gotujemy – 5min / 90*C /
"Obroty wsteczne" / obr.2
Jeżeli lubimy to dodajemy śmietanę i doprawiamy wg. własnego smaku pieprzem, słodką lub ostrą papryką albo tabasco.
Przelewamy do talerzy i dekorujemy szczypiorkiem lub natką zielonej pietruszki.
Smacznego
FASOLKI PO BRETOŃSKU
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
1. Zupa jest dość gęsta (choć łyżka nie stoi) , podajemy zaraz po przygotowaniu, gorącą z bułką lub innym ulubionym pieczywem.
2. Można dać mniej fasolki ,jeżeli ktoś lubi rzadkie zupy lub dodać więcej wody.
3. Każda fasola ma inny czas gotowania, więc najlepiej kontrolować jej miękkość.
[[wysiwyg_imageupload:2280:]]
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBardzo prosty przepis a przede wszystkim smaczne ...
Bardzo prosty przepis a przede wszystkim smaczne
Proponuje tylko żeby gotować fasolę 50do 55 min
(Brak tematu)
Fasolka wyszła świetna. Smakowała wszystkim i na pewno zagości na stole jeszcze wiele razy. Dla tych którzy chcą mieć groch w całości, można go przygotować w TM osobno. Ja tak właśnie zrobiłem i połaczyłem go z sosem w osobnym garnku gdzie wszystko doprawiłem do smaku i zagotowałem ok. 5 min. (Łączny czas przygotowania fasolki się wydłużył ale coś za coś)
Grażyna Kamińska:soft, to nie obroty wsteczne,...
Grażyna Kamińska:soft
"Mieszanie" , to nie obroty wsteczne, wsteczne to
"Obroty wsteczne" .
Bianeczka82 cieszę się, że smak porównywalny...
Bianeczka82 cieszę się, że smak porównywalny do Twojego
Pozdrawiam serdecznie
Dziękuję bardzo za komentarz
Bardzo dobra fasolka.Dokładnie taka, jaką...
Bardzo dobra fasolka.Dokładnie taka, jaką robiłam bez tm.Trzymałam się przepisu.
Pierwszy raz w życiu wyszła mi taka breja....
Pierwszy raz w życiu wyszła mi taka breja. Wygląda jak paćka, nawet nie mam ochoty próbować. Porażka...
Dziewczyny, jakiej firmy fasolke kupujecie? Moja...
Dziewczyny, jakiej firmy fasolke kupujecie? Moja sie rozciapala
Wyszła mi z tego przepisu całkiem niezła...
Wyszła mi z tego przepisu całkiem niezła fasolka po bretońsku
dzięki!
Fasolka rewelacja ... godna olecenia
Fasolka rewelacja ... godna olecenia
Polecam
Polecam
Fasolka wyszła naprawde
Fasolka wyszła naprawde dobra
Polecam.
Fasolka bardzo daje radę
Fasolka bardzo daje radę
.
ok, no to do dzieła z opisem
ok, no to do dzieła z opisem przepisu:
nic nie dogotowywałam (ale ja robiłam na niemieckich produktach ), dodałam przyprawy do fasolki po bretońsku (kupiona w PL)
Mi wyszła lekko przesolona ale to z mojej winy bo dodałam kupiony pokrojony boczej solony (wiem, nie pomyślałam
) aha i dałam mniej przecieru
Fasolka jest smaczna, gęstość odpowiednia (fasola rozbrobiła się ale jest ok, nie rozciapała się )czeka teraz na męża powrót z pracy
Dziękuję, pozdrawiam :-! [[wysiwyg_imageupload:2639:]]
a tak wygląda po dodaniu fasoli gotowanej osobno i doprawionej zasmażką ............ pychotka.
[[wysiwyg_imageupload:2640:]]
jak na teraz jest wszystko
jak na teraz jest wszystko ok, zerkałam przed chwilką i zapach wspaniały, fasola nie rozciapana,odmierzyłam po namoczeniu fasoli 500 g , robiłam do teraz wszystko jak w przepisie, czekamy dalej
"Blokada naczynia miksującego"
kupiłam produkty, nie
kupiłam produkty, nie wszystkie bo mieszkam w Niemczech ale spróbuję zrobić z tego co mam
Gotuję fasolkę po bretońsku
Gotuję fasolkę po bretońsku od wielu lat, jednak dzisiaj spróbowałam zrobić wg powyższego przepisu i ... po raz pierwszy wyszła do bani ...
Fasolka moczyła się jak zawsze kilkanaście godzin, i niestety po 2 h gotowania częściowo rozdrobniona, częściowo w całości, ale twarda...
Reszta składników rozgotowana "paciaja"
W końcu wyłączyłam, przełożyłam do normalnego garnka, pogotowałam i nadal fasolka się już nie dogotowała, dodałam wreszcie fasolkę z puszki, ale i tak nie jest jak zawsze ...
Ja już nie będę gotowała fasolki w TM...
U mnie tez poszatkowalo
U mnie tez poszatkowalo fasolke
Po pierwszych 40 min fasolka byla pocieta w cieniutkie paseczki .Nawet ciekawie to wygladalo ale fosola byla twarda .Gotowalam na obrotach wstecznych na 2 . Gotowalam kolejne 10 min + 20 min ! Po 70 min fasola byla zmielona na miazge ( i moze dlatego juz miekka ) . Namoczylam 500 g fasoli wiec reszte ( ktora nie uzylam w przepisie ) ugotowalam tradycyjnie ( byla miekka w 50 min :O ) i dodalam do gotowego dania z TM . I dzieki temu moje danie mialo wyglad fasolki po bretonsku
Smak ok ! Jednak ten przepis u mnie sie nie przyjmie
troszkę zmodyfikowałam jak to
troszkę zmodyfikowałam jak to ja i zagęściłam zasmażką...ale wyszła przepyszna. Polecam!!!
Beatko, tak jak to pisze w
Beatko, tak jak to pisze w pkt 5 koszyszek ustawiamy na pokrywie zamiast miarki
Co to daje ? Zapobiega to ewentualnemu chlapaniu zupki przez otwór,a jednosześnie para może się swobodnie wydostawać podczas gotowania przez szczeliny w koszyczku...taki trik stosuje się też często przy przygotowywaniu dżemów i innych potraw 
Kochanie, nie rozumiem co z
Kochanie, nie rozumiem co z tym koszyczkiem? gdzie mam go włozyc ? na pokrywkę czy do naczynia miksujacego ? jeżeli na pokrywę to dlaczego ? co to daje ?
Marsi super,że próba była
Marsi super,że próba była udana i fasolka też
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/wink.png" alt="
" height="19" width="19"> 
Dziękuję Ci za komentarz
sprawdziłam przepis. dobra
sprawdziłam przepis. dobra fasolka wyszła.
AgaLond dziękuję Ci bardzo za
AgaLond dziękuję Ci bardzo za komentarz
Miło mi,że fasolka smakowała 
Polecam. Wyszła pyszna. Jeśli
Polecam. Wyszła pyszna. Jeśli ktoś ma dostęp do zakupu fasoli na targu to takie polecam.
Agnieszka1985 bardzo
Agnieszka1985 bardzo fajnie,że mężowi smakowała fasolka...to podobno eksperci od tego rodzaju zup
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/wink.png" alt="
" height="19" width="19">
Bardzo dziękuję za komentarz i ocenkę
Fasolka jak mojemu mézowi
Fasolka jak mojemu mézowi smakowaøa to znaczy ,ze dobra byøa
Po 3 godzinach gotowania
Po 3 godzinach gotowania wymiękłam - skorzystałam że starego tajnego sposobu - dodałam sody, na czubku łyżeczki i po 15 minutach była miękka ☺
Moja fasolka jest chyba z
Moja fasolka jest chyba z poprzedniego stulecia bo już gotuje się 2 godziny
ale smak potrawy dobry ☺
Martuniaopa cieszę się, że
Martuniaopa cieszę się, że się nie zawiodłaś
Dziękuję Ci bardzo za komentarz
Robiłam pierwszy raz fasolke
Robiłam pierwszy raz fasolke i wyszła przepyszna!
Iwonka79 miło przeczytać taki
Iwonka79 miło przeczytać taki komentarz
Dziękuję Ci za komentarz i ocenkę
Pozdrawiam serdecznie 
Mamman bardzo fajnie, że się
Mamman bardzo fajnie, że się nie zawiodłaś swoim "pierwszym" wykonaniem fasolki
Super, że zagości na Twoim stole nie raz

Dziękuję ślicznie za ocenkę i komentarz
PYCHA
Pierwszy raz w życiu robilam
Pierwszy raz w życiu robilam fasolkę po bretońsku i wyszła taka, jak lubię. Będę robić nie raz.
Krzysztof1970 dziękuję za
Krzysztof1970 dziękuję za opinię
Miło mi,że smakuje 
Spoko dobry przepis
Spoko dobry przepis
Witam, jeali fasolki ma byc
Witam, jeali fasolki ma byc po namoczeniu pol kilo to ile to suchej, bo ja namoczylam 500 g i wyszlo 860 namoczonej. Nie mialam co z nia zrobic wiec ugotowalam calosc. Gotowalm 1,30 godz
i co niektore jeszcze twarde a reszta sie rouleciala.
Mogoaby mi pani napisac dokladnie ile tej fasoli ale suchej, to nastepnym razem sprobuje jewzcze raz wedlug pani przepisu
Pychotka innej juz nie
Pychotka innej juz nie zrobie...wlasnie dogotowuje fasolke Tak na oko dodatkowo 10 min ...w smaku juz jest pyszna jeszcze Tylko doprawic plus przecier pomidorowy..mniam..wspaniala zupa na sobotni Zimny dzien
Smaczna
Smaczna
Gracja84 bardzo się cieszę,że
Gracja84 bardzo się cieszę,że zupka smakowała
Szkoda tylko,że nie doczytałaś pkt.6 , bo tam pisze aby sprawdzić twardość fasolki
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/aw.png" alt="
" height="19" width="19"> Jeżeli była za twarda należało przedłużyć czas gotowania 
Pozdrawiam
Fasola wyszła trochę za
Fasola wyszła trochę za twarda a tak ogólnie to pyszne.
D8MONIA koszyczek ustawiamy
D8MONIA koszyczek ustawiamy na zamkniętej pokrywie TM zamiast miarki
Nie wkładamy go do naczynia miksującego
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/wink.png" alt="
" height="19" width="19">
Koniecznie na wstecznych! Ale
Koniecznie na wstecznych! Ale jesli na pół obrotu to trzeba sprawdzać, czy się nie przypala, bo to gęste, może chwycić dna naczynia na tak małych obrotach.
Dzis próbuje tego przepisu
Dzis próbuje tego przepisu ale jest jedno ale
koszyczek juz mi sie nie mieści do tm5 prenie to wina fasoli bo jednak duza i gotuje na 0,5 obrotu bo sie boje tego rozciapkania
Niestety u mnie tez fasolka
Niestety u mnie tez fasolka zmielona (uzywalam obroty wsteczne 1,5), ani jednej calej
, ale w smaku bardzo dobra
Ps. Uzylam fasolki z Melvity (biala drobna).
Monika1988 w TM31 też Ci
Mam pytanko czy ktoś stosował
Mam pytanko czy ktoś stosował przepis w Tm 31? Bo juz namoczylam fasole ale boje sie ze nie zmiesci mi sie w moim tm
a mam ogromny smak ugotować ja według tego przepisu!
pozdrawiam
Justyna80 super,że fasolka
Justyna80 super,że fasolka smakowała i pozostała w całości
Dziękuję za ocenkę i komentarz
" height="19" width="19">
Pozdrawiam
Fasoalk bardzo dobra, na
Fasoalk bardzo dobra, na obrotach wstecznych pozostała w całości
Bardzo dziękuję za pyszny przepis
Ja często gotując potrawy,
Ja często gotując potrawy, używam wstecznych obrotów czyli pozycji soft
"Mieszanie" . Proszę się nie poddawać
czasami w sklepie bywa fasola której nie trzeba moczyć lub wystarczy tylko 2-3 godziny. Powodzenia 