thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4
Czas przygotowania
50min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

NA ZUPĘ :

  • woda
  • pieprz, słodka i ostra papryka do smaku, ewentualnie tabasco
  • śmietana ( opcjonalnie )
  • 1 łyżka majeranku suszonego
  • 90 g przecieru pomidorowego Pudliszki mały słoiczek
  • szczypta pieprzu
  • 1 kostka Knorr na wędzonym boczku
  • 1 duży listek laurowy ( złamany na pół )
  • 3 ziela angielskie
  • 140-150 g kiełbasy np. podwawelskiej pokrojonej w półksiężyce
  • 120 g boczku wędzonego pokrojonego w kostke
  • 20 g oleju
  • 1 cebula ( mała 35g-40g ) obranej i pokrojonej w kostkę lub rozdrobnionej w TM – 3s/obr.5
  • 500 g fasolki średniej „Jaś” ( waga moczonej całą noc fasolki )

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    FASOLKI PO BRETOŃSKU
  1. Do naczynia miksującego włożyć pokrojoną w kostkę cebulę (lub rozdrobnioną w TM)

    Dodać olej i dusić – 2min / 120*C /obr.1

  2. Dodać boczek wędzony, kiełbasę i dusić –

    3min / 120*C /Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr.1 

  3. Teraz wkładamy : ziele angielskie, listek laurowy, szczyptę pieprzu, kostkę Knorra na wędzonym boczku, fasolę razem z wodą w której się moczyła (aby nie pozbywać się magnezu i potasu)

  4. Dolewamy wody tak aby sięgała do 1,5 litra w naczyniu

  5. Nakładamy pokrywę i na niej ustawiamy koszyczek.

    Gotujemy – 40min / 100*C / Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" / obr.1,5- 2

  6. Sprawdzamy czy fasolka jest na nasz gust miękka, jeżeli tak to dodajemy przecier pomidorowy i majeranek – gotujemy – 5min / 90*C / Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" / obr.2

  7. Jeżeli lubimy to dodajemy śmietanę i doprawiamy wg. własnego smaku pieprzem, słodką lub ostrą papryką albo tabasco.

  8. Przelewamy do talerzy i dekorujemy szczypiorkiem lub natką zielonej pietruszki.

  9. Smacznego

Porady

1. Zupa jest dość gęsta (choć łyżka nie stoi) , podajemy zaraz po przygotowaniu, gorącą z bułką lub innym ulubionym pieczywem.

2. Można dać mniej fasolki ,jeżeli ktoś lubi rzadkie zupy lub dodać więcej wody.

3. Każda fasola ma inny czas gotowania, więc najlepiej kontrolować jej miękkość.

[[wysiwyg_imageupload:2280:]]

 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

FASOLKA PO BRETOŃSKU

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: