3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Dietetyczny krem pomidorowo-paprykowy z mozzarellą


Wydrukuj:
4

Składniki

5 porcja/porcje/porcji

Dietetyczny krem pomidorowo-paprykowy

  • 500 g czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
  • 500 g pomidorów bez skóry i gniazd nasiennych przekrojonych na pół
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 70 g cebuli
  • garść świeżej bazylii
  • łyżeczka koncentratu buliony drobiowego lub warzywnego
  • łyżka masła lub oleju
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka pieprzu cayenne lub ostrej papryki
  • łyżeczka soli
  • duża kulka mozzarelli
  • 6
    30min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Paprykę, pomidory, cebulę i bazylię miksujemy (5s/obr.5). Dodajemy masło lub oliwę i dusimy (5min/VAROMA/obr.2).
  2. Dodajemy pozostałe składniki. Gotujemy (15min/100°C/obr.2), a następnie miksujemy (45s/obr. zwiększamy stopniowo 4-8 ). W razie konieczności doprawiamy do smaku.
  3. Gorącą zupę podajemy z drobno pokrojoną mozarellą, która rozpuści się pod wpływem ciepłej zupy.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Miarka MT
    Miarka MT
    kup teraz
11

Porady

Można dodatkowo dodać pod koniec gotowania MT jogurtu greckiego lub chudej śmietany.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Super przepis, mam małą sugestię ja zawsze...

    Zgłoszony przez Barbara Partyka na listopada 11, 2017 at 19:17.

    Super przepis, mam małą sugestię ja zawsze podpiekam w piekarniku paprykę, w temperaturze 200°C przez 20 min. obieram skórkę i dopiero używam do zup sosów i past, uzyskuje wtedy ciekawszy smak.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zupka przepyszna zamiast mozareli pokroilam w...

    Zgłoszony przez Natalka5 na listopada 10, 2017 at 19:28.

    Zupka przepyszna zamiast mozareli pokroilam w kostke zolty ser i pieknie sie rozpuscil

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze