3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Dietetyczny krem pomidorowo-paprykowy z mozzarellą


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

5 porcja/porcje/porcji

Dietetyczny krem pomidorowo-paprykowy

  • 500 g czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
  • 500 g pomidorów bez skóry i gniazd nasiennych przekrojonych na pół
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 70 g cebuli
  • garść świeżej bazylii
  • łyżeczka koncentratu buliony drobiowego lub warzywnego
  • łyżka masła lub oleju
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka pieprzu cayenne lub ostrej papryki
  • łyżeczka soli
  • duża kulka mozzarelli
  • 6
    30min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Paprykę, pomidory, cebulę i bazylię miksujemy (5s/obr.5). Dodajemy masło lub oliwę i dusimy (5min/VAROMA/obr.2).
  2. Dodajemy pozostałe składniki. Gotujemy (15min/100°C/obr.2), a następnie miksujemy (45s/obr. zwiększamy stopniowo 4-8 ). W razie konieczności doprawiamy do smaku.
  3. Gorącą zupę podajemy z drobno pokrojoną mozarellą, która rozpuści się pod wpływem ciepłej zupy.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Można dodatkowo dodać pod koniec gotowania MT jogurtu greckiego lub chudej śmietany.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Super przepis, mam małą sugestię ja zawsze...

    Zgłoszony przez Barbara Partyka na listopada 11, 2017 at 19:17.

    Super przepis, mam małą sugestię ja zawsze podpiekam w piekarniku paprykę, w temperaturze 200°C przez 20 min. obieram skórkę i dopiero używam do zup sosów i past, uzyskuje wtedy ciekawszy smak.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zupka przepyszna zamiast mozareli pokroilam w...

    Zgłoszony przez Natalka5 na listopada 10, 2017 at 19:28.

    Zupka przepyszna zamiast mozareli pokroilam w kostke zolty ser i pieknie sie rozpuscil

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze