3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

SOS POMIDOROWY, SOS ŚMIETANOWY Z BOCZKIEM (DO MAKARONU)


Wydrukuj:
4

Składniki

6 osoba/osoby

SOS POMIDOROWY

  • 80 g ser parmezan, lub podobny, pokrojony na 3 cm kawałki
  • 80 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 80 g selera naciowego, pokrojonego na kawałki
  • 80 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 800 g pomidorów, z puszki, krojonych lub 800g przecieru typu passata
  • 10-12 liści bazylii, świeżej, lub 1 łyżka bazylii suszonej
  • 1 łyżek oregano, suszone
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2-3 szczypty pieprzu, mielonego
  • 1 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, lub 2 kostki bulionu warzywnego

SOS ŚMIETANOWY Z BOCZKIEM

  • 80 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 3-4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g masła
  • 250-300 g kostek boczku, lub 250-300g wędzonego boczku, pokrojonego na 1 cm kostkę
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 100 g wody
  • 2-3 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
  • 2-3 szczypty pieprzu, mielonego
  • 4 łyżeczki mąki pszennej

DODATKOWO

  • 400-500 g makaronu, suchego
  • natka pietruszki zwyczajna, świeża, posiekana, do dekoracji
5

Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego w TM włożyć 80g parmezanu i rozdrobnić: czas 10 sek./obr. 10.
    Przełożyć do innego naczynia
  2. Umieścić ponownie naczynie w TM. Do naczynia włożyć 80g cebuli, 80g selera naciowego, 80g marchewki, 2 ząbki czosnku i papryczkę chilli, dodać 30g oliwy i rozdrobnić: czas 3 sek./obr. 6.
  3. Składniki zgarnąć kopystką na dno naczyniamiksującego i dusić: czas 3 min./temp. 120 stopni/obr. 1
  4. Do naczynia w TM dodać 800g pomidorów z puszki lub passatty, 10-12 listków bazylii świeżej lub 1 łyżkę bazylii suszonej, 1 łyżkę oregano suszonego, 0,5 łyżeczki soli, 2-3 szczypty pieprzu, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego
  5. Przełożyć naczynie z urządzenia TM do stacji TMF. Zamiast miarki na pokrywę nałożyć koszyczek. Ustawić w TMF czas 20 min./temp. Varoma/obr. 1 i odparować przekręcając pokrętło w TMF.
    W tym czasie przygotować sos śmietanowy z boczkiem w TM
  6. Umieścić drugie naczynie w TM. Do naczynia włożyć 80g cebuli, liście natki pietruszki z 3-4 gałązek, 1 ząbek czosnku i rozdrobnić: czas 3 sek./obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego
  7. Do naczynia w TM dodać 10g masła i 250-300g kostek boczku i dusić: czas 3 min./temp. 120 stopni/obr. 0,5/wsteczne
  8. Do naczynia miksującego w TM dodać 200g śmietany 30% tłuszczu, 100g wody, 2-3 szczypty gałki muszkatołowej, i 2-3 szczypty pieprzu i gotować: czas 15 min./temp. 95 stopni/obr. 2/wsteczne.
    W tym czasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedzić przez dolną częśćprzystawki Varoma, przełożyć do naczynia do serwowania
  9. Gdy stacja TMF zasygnalizuje koniec pracy, przelać sos do drugiego naczynia do serwowania i odstawić
  10. Gdy TM zasygnalizuje koniec pracy, odebrać 5-6 łyżek sosu śmietanowego do osobnej miseczki, dodać do tego 4 łyżeczki mąki pszennej i dokładnie wymieszać łyżką
  11. Do naczynia w TM dodać mieszankę sosu z mąką i 60g startego wcześniej parmezanu i gotować: czas 3-5 min./temp. 100 stopni/obr. 2/wsteczne.
    Sos przełożyć do trzeciego naczynia do serwowania
  12. Makaron podawać z sosami udekorowany pozostałym parmezanem, bazylią i natką pietruszki, bezpośrednio po przygotowaniu
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Miarka MT
    Miarka MT
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

1. W zależności od osobistych preferencji można użyć dowolnego suchego makaronu np. z pszenicy durum, bezglutenowego lub z ciecierzycy
2. Sos pomidorowy jest wegetariański. Aby uzyskać wersję wegańską, należy pominąć parmezan w przepisie
3. Aby otrzymać bezglutenowy sos śmietanowy, należy w pkt. 10 mąkę pszenną zastąpić skrobią ziemniaczaną lub kukurydzianą. Sos będzie wtedy trochę rzadszy
4. Aby przygotować sos śmietanowy w wersji wegetariańskiej, należy w pkt. 7 zastąpić boczek taką samą ilością świeżych grzybów, pokrojonych w 2-3 mm plastry

Przepis utworzono na potrzeby szkolenia przedstawicieli, aby ułatwić gotowanie i aby przedstawić, jak tworzyć przepisy na tej stronie i wysyłać je na urządzenia TM. Autorem przepisu jest Vorwerk Polska tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy