3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sos pomidorowy do pizzy lub spaghetti (na zimę)


Wydrukuj:
4

Składniki

Sos pomidorowy do pizzy lub spaghetti (na zimę)

  • 240 gramy cebuli, pokrojonej
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g oleju słonecznikowego
  • 1600 g pomidorów Lima
  • 2 łyżeczek cukru
  • 1 łyżeczek soli
  • 15-20 liście świeżej bazylii
  • 6
    1h 10min
    Czas całkowity 1h 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Porcja jest podwójna, ponieważ robię dużą ilość słoików i szkoda mi czasu :)
  1. Do naczynia wkładamy pokrojoną cebulę, czosnek i wlewamy olej. Rozdrabniamy 5s obr.5. Następnie dusimy 7 minut w temp 120st obroty 1. Dodaję pokrojone pomidory, cukier, sól i bazylię. Ponieważ porcja jest podwójna - pomidory lekko dociskam, żeby móc zamknąć porywę. Zakładamy miarkę i rozdrabniamy 15s obroty ustawiamy na 5.
    Gotujemy 50 minut 100 stopni obroty 1,5 z założonym koszyczkiem.
    Rozlewam do słoików. Sosu wystarcza na ok 2 słoiki 0,9l i jeden ok 400ml.
    Następnie sos wekuję i odstawiam w chłodne miejsce.
    Smacznego
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Ja zrobiłam 1/4 porcji. Bardzo smaczny sos....

    Zgłoszony przez barbarabed na sierpnia 23, 2017 at 17:34.

    Ja zrobiłam 1/4 porcji. Bardzo smaczny sos. Polecam. Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze