Czas przygotowania
                                1h 10min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                1h 10min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     -- 
                                     -- 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            - TM 5
 
opublikowany: 09/08/17
                            
                zmieniono dnia: 28/08/17
                    Składniki
Sos pomidorowy do pizzy lub spaghetti (na zimę)
- 240 gramy cebuli, pokrojonej
 - 3 ząbki czosnku
 - 100 g oleju słonecznikowego
 - 1600 g pomidorów Lima
 - 2 łyżeczek cukru
 - 1 łyżeczek soli
 - 15-20 liście świeżej bazylii
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Koszyczek - 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia wkładamy pokrojoną cebulę, czosnek i wlewamy olej. Rozdrabniamy 5s obr.5. Następnie dusimy 7 minut w temp 120st obroty 1. Dodaję pokrojone pomidory, cukier, sól i bazylię. Ponieważ porcja jest podwójna - pomidory lekko dociskam, żeby móc zamknąć porywę. Zakładamy miarkę i rozdrabniamy 15s obroty ustawiamy na 5. 
Gotujemy 50 minut 100 stopni obroty 1,5 z założonym koszyczkiem.
Rozlewam do słoików. Sosu wystarcza na ok 2 słoiki 0,9l i jeden ok 400ml.
Następnie sos wekuję i odstawiam w chłodne miejsce.
Smacznego 
Porcja jest podwójna, ponieważ robię dużą ilość słoików i szkoda mi czasu :)
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
               Kategorie przepisów: 
                                      
                
              
          
      INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Ja zrobiłam 1/4 porcji. Bardzo smaczny sos. Polecam.