3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sos aioli


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

10 porcja/porcje/porcji

Sos aioli

  • 300 g oleju słonecznikowego
  • 20 g soku z cytryny
  • 50 g czosnku, obranego
  • 1 łyżeczka soli
  • 6
    9min
    Czas całkowity 2min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić słoik. Odmierzyć do niego 250 g oleju słonecznikowego, odstawić.
    2. Do naczynia miksującego wlać sok z cytryny, włożyć czosnek, wlać 50 g oleju słonecznikowego i dodać sól, wymieszać 3 min/obr. 5. Za pomocą kopystki zgarnąć składniki ze ścianek naczynia.
    3. Założyć motylek. Założyć miarkę i przytrzymać ją ręką, żeby nie drgała, ubijać 4 min/obr. 2. W międzyczasie przez pokrywkę naczynia miksującego powoli wlewać olej. Przelać sos aioli do miseczki i włożyć do lodówki przed podaniem.
10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Ja dodaję jeszcze dwa żółtka

    Zgłoszony przez mojamama na kwietnia 9, 2016 at 12:33.

    Ja dodaję jeszcze dwa żółtka (jaja sparzam) i zamiast oleju- oliwa. a podaje do pieczonych warzyw. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Brzmi ciekawie... do czego

    Zgłoszony przez aga4232 na grudnia 29, 2012 at 19:35.

    Brzmi ciekawie... do czego podajemy ten sosik?tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •   aioli pyszności.... muszę

    Zgłoszony przez kasztelanka na kwietnia 30, 2012 at 09:38.

    Cooking 2  aioli pyszności.... muszę spróbować zrobić własny!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze